follow me? i'll follow u back.... :)

Jumaat, 6 Julai 2012

i'm sexy and i know it~~

hi! (w/pun ak x tau ak tujukan pada sape.. since ak tgok ade visitor, tp, x tau sape..)

mak aiihh.. pnjgnye ucapan hi! haha

n, assalamualaikum...

tgok tajuk entry, msti kebanyakkan org tau lagu nih yg mane 1. Entry nih, ak bukan nk tulis pasal lagu ni, bukan lirik and bukan jugak link lagu utk d download.. :D

dengan sedikit seronoknye, sy nk bg tau, sy dah loss 10 kgs!!! hahaha.. seronok x.. seronok x..

mestilah seronok.. tp, perjalanan utk mencapai berat ideal tu jauh lg.. tp, xpe! sy akan teruskan!


p/s : kepada teman2, jgn menjadi antu2 yg suke mengahsut sy mkn! hehe...




dah lame x camwhore. sy dah dewasa kot! :P


bubbye!

Sabtu, 23 Jun 2012

Mael Lambung


Hi!

Dah lama x menaip. Sejak ade blog baru, lupe lak nk updet kt cn.. haha.. link blog baru? haha... x yah la....

Blog bru tu ak nk fokus ngan diet ak. Nnti lau ak updet ari2 kt cn, boring lak jadinye.. hoho..

Hari ni ak OT. Mlm td tdo lewat, so, skrg nih aku dalam keadaan separuh sedar la.. sbb tu menaip.. Hehe.. Mlm td, pas blik gym, layan cte tooth fairy jap. Pas abeh, lam kol 12.05am, ak check movie schedule. Lame lak asenye x tgok wayang. kol 12.50am ade cte Brave, 12.45am ade cte MaeL Lambung..

Ak mandi2 (bilas2 jek padahal..) --> peluh gym lak tuh.. Kah3.. Then, tepek2 sket toner, siap2, terus gerak. pecut gak la. Ak p tgok kt Space U8, berharap tiket maseh ade.. Maen redah jek.. mmg x rancang pun nk tgok wayang.

Sampai2, tiket ade lg. Akak aku ckp, rugi lak tgok wayang, tp, layan cte Kartun. So, ktorang tgok la cte Mael Lambung..


Jalan cte dia pasal seorang penarik kete, Mael Lambung yg berubah kehidupannya dengan kehadiran awek cun yg bernama Maria. Maria merupakan seorang perisik yg sdng menyiasat kes2 white collar criminal. Dengan tidak disengajakan, Maria telah membawa Mael ke kampung halaman yg telah dtggalkan dan kisah lama dibuka lg.. Seterusnya, korg tonton la sendiri.. Haha.. Nnti x surprise la pulak kan..

Komen aku, cte ni so-so la... nk kate teruk sgt tu x la. Ak admit, memang ade part2 yg kelakar. tp, bile part dia wat lawak busuk (istilah ak untuk lawak2 lucah) mmbuatkan ak menarik muka. Ntah la.. Ak mmg x minat kot scene mcm tu. Opkos la ade yg gelak2. Ak pun bukanlah nerd sgt utk tidak memahami mksud scene yg dpaparkan, cume rse x best kalau entertainer keep using sex as a funny material. Just my thoughts la. mungkin ade yg x setuju. Up to u. citarasa masing2.


k la. Ak nk tdo. bubbye!

Isnin, 11 Jun 2012

sibuk.. sibuk..

saya benar2 sibuk nih..

Kerja..kerja..

Mood kerja sudah maiii..

Thanks Allah.. :)



okbai..



yang sibuk, 
tukang cerita

Khamis, 7 Jun 2012


Minggu yang membosankan


Hi! Bos ak xde nih. Dia p warehouse kt Kapar. Ak dah kebosanan tahap maksima dah nih.. Keje x banyak sgt. Projek pun x berapa nk lancar.. Sumenye ade problem. Xde yg success lg. Dah penat mikir...

Bile dah ngantok cmni, mule la tercari2 ruang dan peluang untuk lelap sekejap. toilet pun toilet la.. toilet kt RnD ni bersih. X kesah lah. Since ak ngan sorg lg prpmn jek yg gune.. Cleaner pun hari2 cuti (bukanlah bermaksud hari2 ak nk tdo lam toilet.. hahaha..) Besenye ak tdo lam surau pas zohor smbil2 menunggu Asar.. Bukannye sengaja ak nk lewat2kan Zohor, tp, kitorang share surau yg sam ngan dak2 laki.. So, untuk mengelakkan pertembungan ngan dak2 laki, ak ngan mmber ak masuk dkat2 kol 4 (lau ade yg x solat lg tu, x tau la nk ckp cmne..)


Keje ak 2, 3 hari ni asek key in data jek.. dah la ngantok, ngadap PC, konpem la keje x leh nk jalan.. mata dah berair2 dok tenung PC tuh.. bosan gile.. ak nk wat keje org laen pun, dorg x byk keje.. Xpe lah tangguh keje2 key in data ak tuh.. x urgent kot.. haha.. tgok la ptg2 sket nnti ke.. ak wat la.. lau x, nnti boss tny, ssah nk jawab!



Td, ak dok isi borg tok apply credit card maybank. Ak geram tol ngan beli2 on9 nih.. pakai ipay88 kan senang. lgpun org cm ak nih, gaji kecik.. mane la layak pakai kredit kad (ini serious ok) haha.. Xpe lah.. ak cube gak la naseb..lau dpt, dpt la.. lau x, nganga jek la aku.. hoho.. dr td dok nk print statement bank x lepas2.. jgn kate statement, nk log in pun x dpt2.. hampeh~


k la.. dah timing p surau.. dadaaaa~~



yang mengadap PC 9.00 - 5.00,
-tukang cerita-

Rabu, 6 Jun 2012

Lalok


OMG.. OMG...OMG..

Gara2 tdo kol 2 pg td.. pastu bangun lak sahur kol 4.30am, pastu x smbung tdo, trus masok keje, NOW, ak xleh nk celik mata..


DENGGG!!~

Eh.. Lupe lak.. Assalamualaikummmmm..


Ari ni ak rse ari malas 1 kilang kot (yer.. sy minah kilang jek..) ak dah la ngan ngantoknye.. Konpem la xleh nk fokus.. ak nk start jek wat report, mata ak kuyu jekk.. last2 ak bgun, ak dok lepak ngan dak2 lab assistant.


Nape ak ckp ari mlm 1 kilang? clerk maintenance (merangkap satu2 nye mmber prmpn ak kt RnD nih) apply cuti half day sbb xde mood nk keje.. Lau ikot malas ak, ak apply gak dah.. xpon p amik MC.. so far, lau ak mnx MC, x penah lg x pas.. haha.. lgpun, pg td 4 org tegur aku, x sihat ke.. Padahal, tdo kol 2, bgun kol 4.30.. mmg lah sparuh sdar lg tyme kt opis (eh.. opis la pulak)


dok borak2 ngan lab assistant ak, tny nk OT ke x.. dia pun mls.. dia ckp, lau ikot hati, kol 3 gak dia nk balik.. n, ak dgr2 gak la dr mulut yg laen kate malas nk wat kje gak ari ni.


tp, yg x leh blah nye.. ak mati2 ingat ari ni ari jumaat.. mase ak p HR kol 12, ak maseh lg ngantok. dlam hati ak ckp, xpe.. sabor.. kol 12.30 nnti rehatlah.. padahal hari2 bese aku rehat kol 1 sbnrnye.. Plus, ak siap sound lg dak2 laki, apsal x kuar rehat tyme kol 12.30.. perghhh.. malu2.. seb baek ak x mention p sembahyang Jumaat.. Apsal la ak lalok sgt ari nih ea??


dah la.. ak nk balik.. ari ni ade kelas swimming.. menu berbuka puase ari ni, mlm td lg ak dah prepare. masak skali ngan menu sahur.. terbaekk ah ak masak (sile muntah!)


p/s : dah lame x camwhore. xde pic dah nk upload..


yang maseh lalok ketika melalut,
tukang cerita

Psyllium seed husks





Salam sume..

Anda tahu x pebendenye tuh Psyllium seed husks?


Ni salah satu "aksesori" yg ak amik tyme ngah diet nih.. Mende alah ni, ak x tau nk klasifikasikannye sebagai makanan or supplemen.. Sbb tuh ak tulih aksesori.. Hahaha..

Sukati aku la.. Fyi, ak suke makan sayur. N, hidangan ak x complete tanpa sayur.. Tp, diet yg ak amalkan baru2 nih  menyebabkan ak telah mengurangkan pengambilan sayur yg membantu untuk proses tooooooot.. haha.. X perlu lah ak terangkan ngan lebih detail kot.. Tp, seriously ia baek untuk mencuci kolon2 anda.. *betol ke idak aku eja nih.. :D

So, mende nih ak beli kat Tesco hari Ahad lepas.. Ingatkan xkan jumpe, agaknye mmg rezeki ak la tuh.. Jenama CED. Mase ak dok belek2 mende alah nih, ak perasan yg CED nih byk mengeluarkan produk2 natural/organik.. Cthnnye gula organik dan jugak madu organik. Lau x silap la.. Satu rak tuh penuh ngan pelbagai produk CED. Kat bawah botol Psyllium seed husks ni, dia tulis RM6.00.. Dalam hati aku, murahnye. Lau bagus, leh la beli byk2.. hoho..

Tp, sangkaan ku meleset.. Lepas ak bayar, ak check2 resit (yg x pernah2 aku wat seblom nih), ak perasan ade 1 item harga dia RM29.00. Seingat aku, ak xde pun amik brg2 yg harga cmtu. Then, ak notice the word CED. Barang2 penuh lam troli, nk masok balik pun xleh, ak pun masukkan sume lam kete, then, naek balik n check blik kt rak tuh.. Dennngggg!!~ Tesco nih mmg xde label pun harga Psyllium seed husks tersebut.. Siaplah ko tesco.. Ak nk wat aduan.. Hahaha~~

Back to Psyllium seed husks, ak dah beberapa kali try bancuh ngan air masak, then minum.. Tp, mlm td baru ak perasan, kelikatan dia same cam produk2 diet yg laen.. So, I guess, minuman2 branded yg tok kuruskan badan yg ade kt pasaran tu pun mesti ade add Psyllium seed husks nih.. haha.. Neway, ak xkn amik dah produk2 diet cmtuh.. :D


Sbgai kesimpulannya, ak rase mende nih bagus.. Thumbs up walaupun sedikit kecewa ngan Tesco..


aku yg menunggu jam 9,
tukang cerita

Selasa, 5 Jun 2012

5.6 then stopped?


Salam..

Hi.. Ak nk melahirkan rase frust kt blog nih..
ak sedang berdukacita nih sebenarnya..
Sepertimane yg ade antara korg2 yg alert, ak maseh lg berdiet..
cume dah stop puasa (haramm lak t lau ak puase..) muahahaha~

nak dijadikan ceritanye...
ak ni sgt suke menimbang..
hari2 ak timbang..
ari2 ak nk tau berapa dah weight loss..
N, to my surprise,
Pagi td ak tmbng, berat ak dah x trun dah...
Huwaaaaaaaaa....

Total loss smpai ari ni : 5.6kg
Duration : 20 hari (cm 20 hari mencari cinta lak..)

Nape dia stopped menurun??
adekah sbb ak stop puase..
Ari ni dah la nisfu syaaban,, :'(

Xpe2..
jgn kecewa.. jangan putus ase...
Esok, kite sambung puase lg..
Cepatlah ari ni berlalu~~~~


Truly yours,
tukang cerita



Rabu, 30 Mei 2012

- Hardcore Diet -


DIET HARDCORE


Salam.. haha.. takut x bace tajuk entry kali nih.. hehe..

Dah masuk 13 hari dah ak diet + puase.. resultnye sgt menggembirakan aku.. kali terakhir ak timbang, total weight loss ak 4.6kg dalam mase 12 hari.. kauuuu hadoooo..? Mase tu Allah jek la tahu camne perasaan aku.. X tipu bile ak kate, bile ak nmpak jek angka2 yg memberangsangkan itu, ak tadah tangan dan ucap "SYUKUR ALHAMDULILLAH"

Ak dah lame x diet sbnrnye.. Sbb tiap kali diet, mesti failed. Ak pernah cube produk2 yg mahal2.. berkesan. Tp, kesannye sgt perlahan dibandingkan dengan diet yg ak amalkan sekarang. Ak rase ak x mampu kot nk kuarkan amount yg  sebegitu besar semata2 nk turunkan berat badan.. huhu.. Sp, ak stopped la after 2 months.

Awal bulan lepas, mase dok lepak2 kat kampung halaman, ak belek2 kalender yg ade kt umah.. sbab nk tgok cuti.. nk amek cuti tok bulan Ramadhan. nak sambut Ramadhan kt kmpung halaman la konon2nya.. :) Dok belek2 tu, ak terperasan yg rejab tol2 dah dekat. N, ak amike keputusan untuk berpuasa di bulan rejab. masih terbayang2 lg, wajah bonda yg dah 2 tahun meninggalkan kami.. Waktu ak maseh di bangku persekolahan, ak dan ibu sering berlumba2 untuk mengerjakan ibadah puasa di bulan Rejab. Ibuku seorang yg sangat rajin berpuasa pada hari2 yg disuntkan (moga2 dapat membantu perjalanannya di sana.. Aminnn).. Jadi, untuk tahun ini, ak ingin meneruskan ajarannya untuk berpuasa di bulan rejab ini.. Walaupun sekarang, ak dah tiada lg teman untuk berlumba2.. (ooohh, how i missed her!)

Hari ni hari ke14 dah.. Hari paling minimum untuk lihat progress diet ak cmne. So far ak sangat berpuas hati..! Tp, yang x bestnye bile kite jek rasakan perubahan tu, tp, tiada yg laen yg perasan.. Sob3.. Yg paling x best, bile ak ceritakan perihal diet ak nih pada org laen, sedap2 jek dia condemn! Sumpah ak x suke org yg macam tu.. Nape ntah dia nk dengki sgt ngan aku.. Hmmmm.. Macam2 kan.

Oh ye! Skrg nih ak rajen pakai corset.. So, sume baju lame2, seluar lame2, semua boleh pakai.. dulu, ak ak ade tshirt yg ak chumel sgt (pada aku la..), ak beli walaupun ak tau tshirt tu agak kecik tok ak.. tp, pas diet n pakai corset, ak bleh pakai.. Yahooo..


dah la..t, ak continue lg... :)

Selasa, 29 Mei 2012

OBSES #2 : GIGI

Assalamualaikum..


Hai readers!! gud morning.. Rindu nk updet blog. Unifi kt umah ade problem lak.. xleh nk updet.. huhu.. hari ni ak nk sambung cte pasal koleksi2 obsesi aku.. hehe..

Kali ini, cte pasal gigi.. Lam entry yg lepas, ak ade citer pasal aku pasang braces kt gigi ak thun ni..  (mmg la pasang kt gigi kan... xkn kt kaki lak.. dush3x).. So, kali nih, ak nk cte detail la sket kot.. *Grin*

Tetibe teringat mase zaman stdy dulu, tyme tuh ade kem kot.. kem pebende ntah.. lupe lak.. Mase slot tu, dia bg soklan n suruh kami student2 jawab.. salah satu soklannye, ape yg anda ingin ubah pada diri anda secara fizikalnye. lebih kurang cmtu lah.. Jawapan hipokrit ak mase tu lau x silap "MATA".. sbb malu nk tulis gigi.. hehe.. mata tu coz ak cm minat tgok2 org2 yg bermata besar.. sgt cute kot!

Gigi ak jarang sket kt belah bawah.. Adik ak kt belah atas. So, ak rse mmg keturunan kot.. kah3.. dah ade duit sket tyme keje nih. ak pun pasang la braces nk rapatkan gigi ak.. So, lepas 2 bulan pakai, mmg nmpak ketara la perbezaannye n sy sgt suka! Alhamdulillah~~~

Dulu, before pakai braces, ak x cerewet sgt kot pasal gigi.. gosok pun sekadar syarat jek kot.. pagi sklai, mlm skali.. pastu agak2 ade duit sket, p klinik, cuci gigi.. hehe.. suke! sbb pastu bersih sgt! putih sgt! tp, cam ade ngilu sket..

Skarang ni bile dah pakai braces, sgt cerewet cara penjagaan gigi.. Tiap2 malam, ak akan gosok gigi mengunakan tiga jenis berus gigi..


  1. Colgate 60
  2. Battery automated toothbrush
  3. Systema 0.02mm

ni colgate 360 nye berus gigi.. tok bersihkan gigi dr segala kotoran



ni yang pakai bateri nyer.. lembut jek dia gosok.. tp, leh bersihkan yg kt gusi tuh..


ni berus bulu halus yg ak bru bulan lepas beli.. ak nk cari yg ade floss, x jumpe lak.. so, ak pakai jek la yg ni. ak rase yg ni pun function cam floss, sbb bulu2 halus dia tu leh g kt celah2 gigi.. so, sgt bersihlah!



Tapi, malam jek la ak gune 3 berus gigi.. Sbb pagi2 x smpat kot.. lgpun, bukannye mkn pape lg pepagi tuh.. Kt opis pun ak ade bwak berus gigi, tapi, jarang2 guna.. 

Selain tu, kene gak pakai floss n satu toothbrush yg kecik tu.. x ingat ape name dia.. ade dawai2 tu. )ak sgt mls nk floss, sbb tuh ak beli systema punye toothbrush.. :P


Huh! Leceh kan nk jaga gigi pakai braces nih.. Lau x jaga, xbersih la pulak.. nnti napas lak berbau.. huhu~..

tp xpe!! sbb ak sygkan gigi aku...




**smile**


p/s : dah 12 hari diet.. da loss 4.6kg.. :) Syukur sgt3!!

Jumaat, 25 Mei 2012

SAPE KORANG?




Selamat Pagi!! Selamat Hari Jumaat..



Yang paling penting... ASSALAMUALAIKUM.... :)


Hari ni xde niat pun nk wat entry.. Tp, bile bukak statistic blog, ari2 total page view blog ak mest lebih 40.. Sapekah anda wahai silent readers sekalian. Lau rajin, tggalkanlah komen.. I'll get back to you, and I'll visit ur blogs too! Eh.. Terkecek mat salleh pulopp.. Anyways, have a blessed Jumaat...


P/s : mood pagi nih sgt baek.. Harap2 xde pape yg buruk akan terjadi... Nauzubillahiminzalik.....



Khamis, 24 Mei 2012

OBSES #1 : RAMBUT

Salam. Hi sume... (cam ramai lak readers aku.. hoho..)

Hari ni ak pose lg. alhamdulillah.. senang biasakan diri tok Ramadhan nnti kan.. hehe.. :P

Kali ni ak nk citer pasal obsesi2 aku.. Obses ak terhadap bende adalah banyak.. Ni adelah salah satu la.. bukan obesiti.. obesiti tu bahaya!! sbb tu ak pun dalam usaha nk turunkan berat badan lg nih! (tu yg puase tu.. btw, ak ade bace diet yg terbaik ialah berpuasa...:D ). pas sahur pg td.. (thanks kepada akak ak yg telah berjaya mengejutkan aku), ak dok la maen2 rambut, pintal2 (ala2 prmpn gedik.. ) sikat2... ak terpikir nak updet blog pasal rambut..

Aku ni nk kate cerewet sgt tuh.. mungkin tak la.. tp, syesly, ak sgt sygggg rambut.. dah beratus2 kot habes tok rambut.. huhu.. Syampu yg ak pakai skarang Sunsilk. 3 jenis.. Silver untuk rambut lurus dan lembut, Hijau untuk dandruff (seswai untuk prmpn bertudung katenye.. ), Pink utk rmbut terurus.. :).. Paling kerap ak pakai yg warna silver. Yang laen2 stock ade. cume gune bile perlu. kadang2 ade rase gatal kepala, barulah pakai yg warna hijau.. OK.. Syampu aku bukanlah syampu yg mahal2 yg cm org laen gune.. Cam Loreal dsb. Tp, ak selesa. Bukannye ak x pernah cube syampoo laen, ade jek.. Aku penah pakai rejoice sbb terpengaruh ngan Iklan Ana rejoice tuh. tp, x menjadi. Kasar rambut ak di buatnye. Dan beberapa syampu yg laen..

Setiap bulan, wajib skali ak p cuci rambut.. Mmg la hari2 ak cuci rambut sndiri.. Tp, cuci kt saloon slalu wat kepala cam lg ringan, rambut lg lurus.. Satu perasaan yg sgt best lah! Leh wat ak terlena kot!!

Ak suke sgt tgok kartun Rapunzel.. Nak2 lg yg baru2 ni  coz kartun dia sgt2 comel kot! Aku ske rambut dia panjang.. N, ak pernah bercita2 nk simpan rambut pjg2 cmtuh.. hahaha.. tp, skrg x la.. Gile hape nk simpan rambut pjg cmtu..Susah nk diuruskan nnti! Mase kecik2 dulu, mak ak x kasik ak simpan rambut pjg2.. Asal panjang sket jek, dia potong.. Asal pjg jek dia potong.. Naseb la.. Redha jek la.. Huhu.. Sekarang, xpe dah.. :)


Ok lah.. Ak rase smpai cn jek la kot cite pasal rambut.. haha.. sok luse aku cte pasal obses yg laen pulak.. :p


p/s : sekadar gmbar hiasan.. Minat ngan rambut yg tgah2.. Tp, x akan buat macam tu! :)



p/s/s ; ade sorg mamat tuh.. dok lepak2 ngan dia, dia kate dia suke maen2 rambut anak buah dia. ikatkan. tocangkan. sikatkan. Sumpah mase tu rase nk bukak tudung n suruh dia sikatkan.. haha.. tp, ak x buat la... rase jek. nk cri laki yg cmtu leh? :D *thinking out loud*

Rabu, 23 Mei 2012

Bau cam baby? *blush*

Salam. Selamat pagi..

Masuk opis pagi2 updet blog.. Hampeh tol.. Kah3....

ape yg bau cam baby nih..? hehe.. malu la nk citer.. haha.. sumpah cam gedik gile..

smalam la nih. ngah aku sibuk2 wat keje, ade dak nih tegur ak.. "weyh.. ko nih bau cam baby la.."

ak pretend to be cool mase tuh, jwab slambe la.. "pelik2 la ko nih" dalam hati dok pikir2.. "ak mane ade pakai bedak baby pun.. cume yg ak ade pakai Maybeline nyer lip balm "BabyLips" namenye..

Hoooiiii.. Ak suke kot bau baby!! :D


** Dah la.. ak nak wat mende laen..


P/S : Berat dah turun 2.1kg.. Ko hadoooo..?? Lau dah berjaya nnti, i kongsi tips hokeyyy~~

ingat tuhhhh!

Selasa, 22 Mei 2012

Diet oh Diet

Salam semua..

Macam mana hari ni? sihat ke tidak? ak baru masuk opis nih. x sabar2 nk updet blog. rindu sgt hokeh.. ala.. lgpun, kat cn jek la tmpat yg aku senang nk meluahkan ape2 :)

sebelom tu, selamat menyambut 1 Rejab. Mari la kite berkejar2 untuk wat amal pada salah satu bulan yg mulia ini.. Byk ganjarannye tau.. Nk tulis shout out kt fesbuk pasal bulan Rejab nih kang, takut ade mulut2 yg kate bajek alim la.. ape la.. macam2 kan kerenah manusia nih. penah aku bace status sorg mamat nih, dia ckp cmni "hurmm.. zaman canggih macam ni, nk wat ibadah pun kene bgtau kt fesbuk ke??" for my personal opinion, ak xde masalah pun ngan sume nih. at least, dia dapat mengingatkan org laen untuk beribadah sekali.. sbg contoh "Heading to Masjid. Nk tunaikan Solat Jumaat". Sekurang2nya, yg baca, kalau terlupa akan berkate, eh ari ni ari Jumaat, cmne leh lupe nih" N, cepat2 dia bersiap.. N, pagi nih, ade status member ak nih. "Selamat menyambut 1 Rejab.. Nyam.. Nyam.. Nyam.. ZZZ... Krooohh.. Krohh.. Ok, dr ctu, kite dapat tahu yg beliau sedang bersahur untuk puasa pada hari nih... Kepada mereka2 yg lupe bulan ni bulan Rejab, mungkin akan berpuase pada keesokkan harinya.. tol x?

Hah! panjang ak membebel pasal Rejab dan status Fb nih.. Kesimpulannye, semuanye terletak pada niat masing2.. tol x? saya juga berpuasa hari ini.. Anda bagaimana?

K lah, ak nk cte pasal ak dah start diet balik nih.. al kisah terbukaknye ati ak nih nk diet balik adelah sbb, satu hari tu ak dok belek2 tenet ni ha.. ak ngah cri info pasal rejab nih la kalau x silap. pastu cube satu kaedah diet nih.. ak bace punye bace (artikel yg sgt pnjang hokeyyy), ak cam tertarik. ak rase teori dia cam ade btolnye.. ak bukan x nk kongsi ngan korg, ape caranye, tp, bile ak dah berjaya, ak akan bongkarkan semuanye.. ececece.. poyo gile ayat. lgpun, melalui bacaan ak, kaedah ni ade pro n kontra nye. It's all at your own risk.! seram x bunyiknye.. h0h0..

Ari nih dah masok ari ke6 ak mengamalkan diet nih.. ok la jugak dekat 2kg gak turun... tp, siyes mencabar jiwa, hati dan perasaan. Mlm td, x tau la dah terlanggar pantang ke hape, pg td cam dah naek balik (nak sedapkan hati, baru lepas bersahur dan minum air  1 liter, mstilah berat naek. Tips yg kawan sy bg, waktu paling seswai untuk menimbang berat badan adelah selepas bgun dari tdo dan membuang air kecil.. :) Memanglah x elok untuk kite timbang hari2.. tp, mende ade kt lam bilik, gune jek la.. hahaha..

Semalam, dok belek2 kandungan nutrient dalam makanan yg ade dalam drawer, rase nk mengucap panjang..! hampir kesemuanye dalam list pantang aku. So, ak amik satu plastik beg besau, ak bungkuskan semuanya, ak bawak balik rumah.. yang mana ak rse x perlu bawak balik, ak bg pd lab assistant aku.. :)


so, inilah hasil drpd membersihkan drawer aku semalam. Dipikir2, ptutlah berat badan susah nk trun, lapar jek mengunyah.. lapar jek mengunyah.. sekarang, drawer ak dah kosong.. yg ade cume green tea n serbuk nescafe jek.. :)


 
ni adelah sebungkus plastik besar yg ak maksudkan.. dah selamat smpai kt umah.. :)


Mari kita lihat apa yg ada......


 1 beg oat krunch yg lom di buka..



koleksi2 minuman aku.. nescafe (lam pantang!)


biskut sultana yang lazat, (pantang!)


bubur untuk yg pakai braces seperti aku.. (pantang!)


berbundle2 gule yg lupe untuk digunakan


lg jenis2 minuman


 overview..


yang dah expired pun hadoo?? ish3..


haaaa.. dasat x teman.. org dalam drawer simpan stationaries, teman simpan stok makanan in case kelaparan..

so, no more.. teman dah x mo makan mende2 nih semua.. teman nk diet.. kome2 jgn jd setan mengganggu teman..

hehe.. k la.. lepas gak hasrat nk updet blog..

adiosssss... :)


Rabu, 4 April 2012

Hari Ini Hari Rabu..


* Bobby di bawah terik mentari.. Kete laen sume p lunch..


Halooooo3...

Ceria x anda hari ni..? Huhu..

Hari ni, bos ak dengki ngan aku.. Asek ngulorrr jek kejenye.. (Xde keje.. Ngulorr jek la.. Haha..) So, besenye setiap pagi, ade morning briefing, yg mane dah lame dah ak x msuk.. (2 mggu tu lame ok..) Ari ni pun ak x msuk la.. Haha..

Ngah bersenang lenang, kuar la sorg lab assistant dr bilik bos.. Bos suruh ak masok.. Kacau tol la.. Haha.. Dia tny ak ade keje ke x.. Dah tau, lg mau tny..

Dia suruh ak wat task yg cam leceh sket.. Ak rse keje tu x penting pun sbnrnye.. Tp, dia nk mengisi mase lapang ak la tu.. Dengki!!

Haha.. Sesuke ati jek.. X ksah la.. Aku dah ngantok ni.. Maklumlah.. Lunch tyme.. X sabar nk p swimming class ari ni.. I DAH PANDAI BERENANG U OLSSSS!! Seronok sangat..

Ok lah! Bye!!! :)s

Selasa, 3 April 2012

mengantukkk??? ini makan dia...
















*Sungai Congkak.. Banyak batu kecik2 dan tajam.. Sgt sakit lau pijak..


Hai!! Skrg nih baru jam 2.45 pm. Mata ak dah berat gile nih.. Gara2 x ckup tdo malam td la ni..

Malam td dok gatai2 tangan search kat youtube cte2 hantu indon.. Pastu, tyme nk lelapkan mata, bukan maen ssah lg.. Mane x nye.. Pejam jek nampak hantu.. Pejam jek nmpak hantu.. padan muke diri sendiri..

hadooii.. Last2 dkat kol 3 bru la terlelap (agaknye la..)

X sabarnye nk balik umah.. Balik awal la ari ni... Leh sambung tido.. Muahaha..

K la.. GTG.. Menaip nih wat ilangkan ngantok jek..

Ahad, 1 April 2012

hahaha.akukebosanan.


*gambar sekadar hiasan.. Terlalu bosan blog ini tanpa gambar2..


Turun bawah..

Amik penyapu..

Amik air masak..

Masuk blik tido..

Letak penyapu tepi meja..

Guling2 atas katil sambil dengar lagu hindustan..

Haha.. Indahnye cuti.. :)e

gedik2 santai.. :p

Hehe.. Menggedik sat..!

"Seswai la mereka itu.. Amy cm ganas2 sket.. Amar cm slow2 sket.."

Ak gelak jek..

"So, emma.. Ko kene cri yg ganas2 sket.."

Ak reply "waaaahhh... Ko maksudkan ak ni lembut la.."

Kah3...

Xde motip.. ^_^

petang ahad.. petang bermalas2an.. :p

Selamat petang~~~

Panasnye cuaca hari ini..

Ingat nk cuci kereta coz Bobby da teramat2 comot.. Abg ipar ak bawk dia masuk ceruk mane ntah.. Haha.. Comot btol.. X smpat lg nk p basuh..

Cuci kt area SC proton area Sri Muda baru 8 hengget.. Ok la.. Not bad la dia cuci..

Tp, ak ingat nk wax kete la.. Kasi shining2 sket.. Huhu.. Mkin hensem la Bobby t.. Tp, nk wat kat mane ea.. Normal cost bape lak.. Kang kene kaw2 lak.. Maklumlah, first timer..

Hari ni.. Ak dok rehat2 jek.. Nk kemas bilik.. Tp, slow2 jek buat.. Bile nk siap ntah.. Hehe..

K la.. GTG.. Later ak type agi.. :)

Ahad, 25 Mac 2012

saya jeles

perasaan cemburu ni sentiasa
melekat ngan aku..

Manusia yg x pernah
PUAS...

Aku lah tu kottt...



P/s : Renung2kan.. dan selamat beramal... :)

Rabu, 21 Mac 2012

- eksiden kecil -

Alkisah... tersebut lah...

Taiyiiiibbbbb...

Salam all.. ak MC ari ni.. 2nd day.. smalam aku telah mengalami eksiden kecil mase on d way nk p tmpat keje..

Ak agak lambat siap pg smlam.. tp, lam perkiraan aku, maseh sempat punch card kol 8 or lebih2 sket jek lau x mekap2.. huhu...

Ak capai beg, inner n beg mekap n start moto modenas CT100 (ni jek mampu..) ak dan memulakan perjalanan.. perjalanan ari ni bese2 jek.. xde tanda2 aneh yg menunjukkan aku bakal eksiden.. ye la.. malang kan x berbau..

Mase kejadian, jem mcm bese.. Normal la.. Time peak org nk p keje.. Aku bawak motor pun xde la laju kot.. (Yeke... Lewat, leh bawk slow2 ke?) Haha.. Masok roundabout ngan perasaan relaks2 jek.. Bwk side by side ngan bas kilang.. Mase nk kuar roundabout tu, ade dak laju jek pancung depan aku.. Agaknye dia x perasan kot ak sblah bas.. Yela.. Bas kan slow jek.. So, mgkin dia expect dia leh lepas bas tu.. Masalahnye, ngan speed aku ketika itu, mane sempat nk brek.. Ape lg.. BAAMMM!! SKREEET.... Ak pun jatuh la kt atas jln raya.. Dak tu x jatuh pun kot.. Normalnye begitu la kot.. Seb aku baek gak la.. Sbb bas tu behenti blkng aku.. Buatnye dia laju gak, mau Innalillah ak kt ctu.. Ya Allah, syukur alhamdulillah..

Mase tu, pkerja2 foreigner lam bas kilang tu la tolg angkat aku nyer moto, dak tu cm chuak gak la.. Kate nk anta ak p klinik la.. Ape la.. Ak shaking gak la mase mule2 naek balik moto.. Then, wat u-turn sbb nk p klinik, dah x jumpe dah dak tu.. xpe la.. Naseb ak la.. Plate no dak tu pun x pasan.. Hadoiii.. P klinik, klinik x bkak lg.. Balik umah, meraung dulu!! Haha.. Yela.. Xde la sakit sgt sbnrnye.. Tp, pedih gak la.. Yg plg wat ak nk nangis tyme tu mase tgok Siku ak kt cermin.. Besar kottttt!! Ngan darah2 lg tu..

Then, akak n abg ipar ak la yg bawak ak p klinik.. Dorg ajak p klinik kerajaan jek.. Smpai2m ramai gile orggg.. X ckup tabah nk mnunggu, ktorg p klinik kt sksyen 18 jek la.. Cuci2 luka, amek ko.. 44 hengget kene.. Bapak mahal kot klinik tu.. Klinik sri muda x smpai 30 kot! Nyesal x tggu klinik tu bukak.. Haha..

Maka, dengan itu, mc la aku sbnyk 2 hari.. Total ak cuti bulan ni, 4 hari n stgah.. Haha..

Alahai.. Sok ari sabtu.. Ade trening lak ngan ari ahad.. Dah la ak satu2nye pmpn malay.. X best lasum!! Ngan getah braces yg bru tukarnye lg.. Cmne nk bckp lau kene present t.. Hadoooiii.. There goes my weekends... Huwaaaa...

K la.. Got to go la.. Nk smbung keje.. Dadaaaaa....


Khamis, 8 Mac 2012

- buat jek! -

salam uolss....

ase cam dah lame x bukak blog..

nk hupdet sbnrnye..

tp, liat benor nk menaip...

tjuk entry refer kepada perbuatan "beranimati.selambabadakakujek!

hahah...

skrg ak sudah bergigi besi n da start masuk kelas swimming!

dr dulu ak nk wat kedua2 nih..

asek tangguh2 jek..

last2 ak ckp pd diri sndiri...

"ape ko rse ko nak wat, wat jek"

jgn tiru perbuatan ak ini..


sekian!

Khamis, 2 Februari 2012

di tempat keje yg huru hara..

salam all..

Tatkala sedang kebosanan,
Bos pun xde..
Mate pun mengantuk,
Ku belek2 hp,
Dan mule menaip,
Tanpa tau ape yg nk ditaip..


Ok. ak sekadar mencuba hp ni..



P/s : kenape lately, aku rse sume yg ak rapat menjauh dr aku ea.. ape yg ak dah wat salah ni.. hurm..


Rabu, 1 Februari 2012

x kre.. nk jeles jugakkk!


halu3... assalamualaikuummmmm!!! (x jawab, dose... :P)

walaupun dah jam 12.15am, dan aku sepatutnye tdo, ak nk updet jugakk!

pt td dok belek hp ak, tgok contact list..

terperasan la pic sorg mamat nih!

alamaaaaakkkk... btol ke ni..

perrrghhh.. dah kurusss siooottt...

ok. dia x la gemuk dulu. chubby mungkin..

perasan cemburu, jeles, hasad dengki mula menguasai dia..

n, ak text dia.. n, ak insaf!

ak nk diet balikkk... hahaha..


ahu, ipah n me(in chocolate blouse)


ak sedikit kurus lam pic ni.. sile bace smule.. sedikit kurus... x la kurus sgt.. ok.. kurus la sket dr sekarang ni.. yg dah cam di pam2.. sape yg pam, ak ponnn x tau..

ok! nekad dah. duit gym pun dah bayar.. haha~

Ahad, 29 Januari 2012

aliran duit yg sederas air sungai Lui~

salam all..

ari ni da 29. ok. gaji dah masok. n half dah habes? hebat x aku? eleh.. korg pun hebat2 cm ak gak kan..? azam tok thun baru, x nk spend byk2 awal bulan, so xdelah sesak di akhir bulan! hopefully, boleh tahan la! haha.. btw, half salary ak x kemane sgt pun.. beli phone bru jek. bukan mmbazir pun.. stahun skali kot! (haha.. ye ke....) ni kire sbagai token la.. hargai diri sndiri.. something like dat laaa.. hehe.. lgpun, ni mmg target aku.. bulan 1, wajib kuar _____ sebijik.. x perlu la ak state mende ape kan.. wat malu jek!


mlm ni terase pantas tol mase berlalu! balik keje, lepak2 tgok shin chan.. mandi manda, kuar p beli phone.. mkn kt restoran syukran (adik ak promo baekkk nasi ayam kt ctu)... try la carik lau jumpe... kat seksyen 13, shah alam.. not baad la.. aku suke ayam dia, n sambal dia.. pedas! but a bit masam.. limus ais da syes tervaekk! except for the bijiks2 limau.. lupe nk sruh dia x yah tarukk.. overall 4/5 laa.. td try roasted chicken.. len kali nk try yg steam la pulakkk..


pas makan, anta adik ak amek kete dia, then shoot 18.. tolg abg2 ak pindah barang.. abg ak nk pindah masok kt umah ktorg.. best sket katenye.. ade unifi.. ari2 leh donlod lagu.. haha~ pastu p lepak kt kedai sksyen 15.. abg2 n akak aku nk mkn.. lapo katenye.. ak x larat da nk mkn.. perut pun da rse sebu semacam.. then, cpat2 ajak dorg balik coz my phone abeh battery... nak kene cas!


skrg dah kol 4am.. cpatnye mase berlalu~


owh.. tjuk entry xde kaitan lg.. demn!

Khamis, 26 Januari 2012

wallpaper aku gambar scha al yahya. sape ko nak peduli?


maaf.. tajuk berbaur perasan hasad dengki. mula balik.

assalamualaikum! haaa.. kan elok sket bunyi nye..

emo ke aku? mungkin la.. ade la sket.. angin x bape baek.. sejak balik kmpung selasa ritu, rse cam nk angin semacam jekk.. ari rabu start keje, konpem la cam beskut lemau masing2.. mood bercuti lagi.. nak2 lg boss xde.. keje slow smacam jek la.. ikotkan hati, lunch hour, balik, lepak kfc, ptg punch kad balik.. best x? haha.. tp, sbb poket x bape nk berisi.. mmber lak x jdik nk ikot, sbb poket dia pon x bape nk sehat.. so, kensel la.. order bihun tomyam jek la..~ pas pekene bihun tomyam, hajat di hati nk layan mate la jap.. sbb pale ngah ting tong.. tdo lewat + x tdor spanjang pjalanan, tman adik ak drive.. pejam punye pejam, x lena2.. siap msok bilik meeting lg *aircond ctu lg sejuk..
last2 kepala makin sakit. *siyes sakit nih! kol 3.30 solat, pastu tdo.. x leh tahan punye pasal, kol 6 cpat2 aku ca alif buttt~ smbung tdo kat umah pas maghrib smpai 4pg. hebat x?


pg td bgun awal, siap2, niat OT sejam. masok kol 8. merempit cam bese. ade hajat nk drive. tp, terkejut besauuu sbb kete kegilaan ak bertukar menjadik viva kaler putih.. owh.. mesti abg ipar ak pinjam nih.. h0h0.. kenselkan lah niat tu.. otw nk ke tmpat keje nmpak PE kaler putih, de sticker PPEOC.. wajib kejar nih.. kejar punye kejar, dpat gak la tgok... tp, skrg aku dah lupe.. haha~ tp, ak dah tau la sape owner dia. k. abaikan cte nih.. x sangkut paut pun ngan ketidakstabilan emosi aku.. ari ni wat keje sket2.. slow2.. skadar ade bende ak leh taruk lam report dah la.. haha.. balik2 umah, dok bncang nk beli lauk tok dmasak, last2 mkn kt luar jek.. muahaha.. ari ni makan kt tat nasi Ayam. kt seksyen 23.. ok la.. tp, xleh celen nasi ayam Pak Mal lg (dpt komisen x promo kt cn.. :P)


hmmm.. ak dah tau kot apsal emosi ak x bape stabil nih. pasal gaji x masok lg la nih.. kemungkinan besar mggu depan la.. hadooiii.. mmg weekwend nih lepak dpan lappy jek la aku.. hohoho.. lg 1, ak ade terbace kt blog sorg awek nih.. tajuk entry dia "simple proposal" OMG.. bg ak, cte dia tersangatlah sweeeeet.... syes aku jeles.! haha~


k la.. ak dah ngantok dah nih.. melayan chat dak PE yg x reti2 nk tdo.. zassss~~


bubbye~~


p/s : wallpaper korg gambar ape.. haha~

Isnin, 16 Januari 2012

- sabar itu cahaya -


MANUSIA ITU DIUJI SESUAI DENGAN KEMAMPUANNYA

Sesungguhnya, manusia itu hanya akan diuji sesuai mengikut kemampuannya. Sehebat mana pun sesuatu ujian itu, sesukar mana pun ia di mata kita, percayalah, bahawa kita sebenarnya mampu untuk menghadapinya.


Sebagaimana janji Allah S.W.T dalam surah Al-Baqarah,
"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
[Surah Al-Baqarah, 2: 286]


Pengasihkan Allah? Allah itu tidak sekali-kali akan menzalimi hamba-hamba-Nya dengan memberi kita ujian-ujian yang melebihi tahap kemampuan kita. Tidak sekali-kali.

Namun begitu, mengapa ada masanya, perasaan 'tidak mampu' itu

muncul dalam diri kita?

Mengapa kadangkala, kita rasa seperti diri kita telah direnggut segala daya dan upaya?



--------------------------------------------------------------------------------------------------
Ya Allah, besar sungguh ujian ini Ya Allah.. sungguh berat.. namun, tidak pula sanggup membuka pekung di dada sendiri.. maka, tdak perlu lah diceritakan di sini..

-- bersabarlah wahai hati.. moga dikembalikan beliau ke jalan yg bnar. jalan yg diredhai Allah.. same2 kte mendoakan beliau.. seandainye pembalasan itu perlu dilaksanakan.. laksanakannya Ya Allah.. kami semua redha.. smoga diampunkan dosa2 beliau sepertimane Kau ampunkan dosa2 ummatMu yg laen~~~



--------------------------------------------------------------------------------------------------

semalam, Ahad.. ari untuk berehat.. ak x dpt pun nk berehat.. hadooii.... hurm... sepertinye terlalu byk ak mengeluh kebelakangan ini.. x elok kan?? aku akan cube kurgkan.. hehe...

kre2 jam 2.30pm, akak ak call.. dia sruh dtg ngan kereta.. motor yg digunakannye ke tmpat keje dicuri org.. pencurinye sudah di tangkap.. motornye di Subang..

smpai jek kt tmpt keje dia, dia ajak 2 org lg kwn dia yg kenal pencuri tuh.. n tahu area mane dak2 tu selalu lepak..

ktrog gerak nk p balai polis tnpa tahu balai polis mane nk tuju..

cam bese, sinonim dgn gelaran dak2 PPEOC bg aku.. "cik Emma GPS" ak on kan GPS ak n set balai polis subang.. ade 3 choice.. ak sruh akak ak pilih.. dia kte IPD Subang Jaya..

dgn hati yg berat, kepala yg ting tong, mulut pun nguap 2,3 kali gak la.. ak pun drive la ke tmpt yg GPS tu tunjuk..


dkat 30 minit gak la bru smpai.. smpai kt sne.. polis kt ctu ckp, IPD Subang Jaya tu name lame.. skrg IPD Serdang.. perrghhh... jauh tersasar....

balik smule ke batu 3 (dekat jek ngan umah ak padahal).. buang mase ak jek.. pusing2 area dak tu slalu lepak.. jumpe la ngan kwn pencurik tuh...

dia naek kete aku.. otomatik akak ak tutup air-cond.. ak tny kenape.. bisik2 dia ckp kt ak.. dak tu bau arak.. (owh.. ak terlau innocent.. bau arak pun ak x tau cmne..)

pusing2.. dpt gak la motor tu akhirnye.. Tu pun pas mmber akak ak hampir bergaduh kt ctu.. ak pun agak cuakk gak la.. (dalam hati mmg rse nk hempuk kepala dak tu ngan helmet! syes.. tp, x brani pun la..)

ktorg pun balik.. motor da dpt.. snack plate pun dpt. 3 jam rehat aku.....? haddddoooooiii... (ngeluh lagi!)

aku rse ak sgt2 mcm grouchy smurf ari ni..



"I hate when people disturb my sleep"

"I hate when I have to drive others"

"I hate when I don't know the place and u also don't know"

"I hate when people act like they don't have problems when they does!"

"I hate asking for directions"

"I hate driving while feeling sleepy"

owh... how I hate to type without ideas...





mnggu ni byk btol mnde berlaku kt aku.. ujian... sabar itu cahaya.. maka, bersabarlah wahai hati... :)

Sabtu, 14 Januari 2012

- dilema seorang kawan -

hi all..

lame dah x update diary online aku nih..
skrg ni kol 1.08am.. ak nk tdo dah jap lg..
sok nk keje.. ye.. sabtu pun sy keje..

esok... A ajak p kenduri..
esok... B ajak picnic..
lau ikot A, 10am nk kene gerak p Gombak..
tp, nk kene p Seremban la pulak..
lau ikot B, kol 3 dia amik aku..
piknik.. gossip2.. ngumpat2.. bincang2..
tgok org maen futsal lak mlmnye..


tp, aku dah janji ngan B..
tp, aku nk sgt2 join A..
hadoooiiii.. nape la event ni serentak..
haha..

k la B.. ak pun x nk mungkir janji..
sori yeee A.. x dpt la nk ubah2 dah..
nnti kite maen bowling same2 k..
u blanje boley....? hehe..


oh.. kpada C, sekiranye anda membaca blog ini, ketahuilah, sy dalam mode merajuk.. xnk pujuk pun xpe...

- A dan B x bace pun blog nih.. tau da.. :)

k.. nyte all~~
Related Posts with Thumbnails