follow me? i'll follow u back.... :)

Sabtu, 24 Januari 2009

JUmaAt lepAs$~

sje nk upload gambar2.. nk tgok? ok... yg ni mase lab plant utuilities.. x leh nk merosak bak kate mas.. sbb encik zaki leh plak tersadai kt blakang kelas.. cam tau2 je aktiviti yg kami nk lakukan.. hahaha.. gmbar aku?? tarak la.. mau kantoii ngan encik zaki tu x pasal2 kang.. huhu..




k.. next adalah wajah2 kepuasan menikmati makan tgh hari kt kafe.. yes3.. wajah mas, ahu n x lupe jugak nasik yg aku beli.. de kobis masak tomyam, ikan goreng, 2 hiris timun, n x lupe jugak smbal belacan huhu.. siti lak sdg beli makanan.. x sempat nk amik pic sbb tgan dah de ksan mkann.. huhu.. so, hasilnye, pic aku pun xde gak..



huhu.. ni je la gmbar2 aku nk upload.. c u nxt tyme~

t3nseNnn~


nak tau apsal aku tensen?? sbb aku x dpt balik ari ni.. pasal apa.. pasal bas yg aku tahan x nk berhenti.. penat2 aku tunggu kat ctu bleh plak dia x nk berhenti.. 2 bijik bas lak tu.. kuang asam jawa btol kedua2 bas tu.. x nampak ke aku dok tahan bas tu.. x cukup ngan tangan aku, tgn2 rumet2 ku jugak dah melambai2 ke arah bas tu.. namun x nk gak bas bodo tu berhenti.. haa.. kang dah terkeluar bahase kurg sopan kt ctu.. sbb nyer aku dah geram sgt.. mo0d aku nk balik umah pun dah xde.. so, maybe aku stay jek kt cn untuk d whole cuti semggu ni.. kalau abg2 aku rajin n concernkan adik mereka yg terlajak manje ni, dorg amik la aku.. haha.. maklumla aku dah kuarkan statement mengada tahap dewa td "kalau xde yg jemput, x nak balik.. x nak naik bas" haha.. padan muke aku.. tensen3!!!

Jumaat, 23 Januari 2009

Pagi Yg menggElegak~

hehe.. tjuk nk gempak.. gedik giler.. yg menggelegak ni sbnrnye perut aku.. bgun2 jek mntak diisi.. aku pun ape lg, pas mandi n jemur baju masak la air.. tau kan tujuannye ape.. mesti la nk masak maggi.. opps.. salah lak.. aku masak ruski tomyam la.. al-maklumlah.. maggi kene boikot.. huhu.. (Nokia leh plak..appara...) so, inilah rupe mee segera aku sebelum beliau ditelan idop2..



ok, next.. aku nk upload gambar brg2 aku beli.. haha.. x kre la.. nk kate aku poyo ke, kate la.. bak kate mak aku "kite x idop dipuji, dan x pulak mati krn dicaci" hehe.. aku tipu jek.. mane de mak aku ckp cmtu.. tp, btol la tu.. so ini lah pic2 nyer.. jgn marah yer..


jgn tertipu.. i x beli enset baru la u.. i beli housing jek.. huhu.. warna lam gmabr ni terlebih trang! tipu3.. xde la 'menyala' sgt pinknyer.. huhu..


hehe.. ni la selimut baru i.. yg baru beli, tp, x cuci lg.. n semata2 untuk amik gmbar dan nk tunjukkan gmbr hello kitty tu, aku lipat la cmtu (ckp je la mls.. ahaks~)


haa.. yg ni ape ni.. keychain la.. cute kan..


ok, gmbr yg seterusnye ni bukan gmbar2 mende yg aku beli.. tp, 'kelibat2' yg x dpt di beli ngan wang ringgit.. syg semua.. ececece..



ni pic mmber2 aku.. mestilah syg kan.. hehe.. gediks x?


yg ni lak name dia "mr Boyot a.k.a Brownies "
besenye aku pggil boyot je.. senang.. huhu..



last skali, aku syg diri.. muaahh kt pipi diri sendiri.. hehe.. boleh pulak..


k la.. tu jek kot tuk pg ni.. nk kene abiskan mee ruski td n siap2 g kelas.. huhu.. daa~

p/s : byk lg yg aku syg.. xkan nk letak sumer pic kot.. x g kelas lak nnti.. hehe..

Ahad, 18 Januari 2009

makan besar~




ni blog aku yg ke3 untuk weekend ni.. sbnrnye, aku nk jdkan post ni yg ke3 tok mlm td.. tp, tenet x mengizinkan.. lembap sgt.. tmabah plak aku dah ngantok.. ni pun sbb kekenyangan mkn nasi yg di masak oleh rumet aku..






cte pasal topik ni, mkn besar atau dengan bahse simple nye ialah mkn dengan byknyer.. haha.. btol, x btol, x ksah la.. ari jumaat dah mkn ngan byknye di Johnny's yg mane kami telah berjaya menambah lg kekayaannye..



tp, kali ni, lg spesel punye mkn bsr.. sbb masak sendirik.. mlm td punye cte ni.. aku masak nasik je.. pastu tini masak sardin plus telur dadar.. siap campur ngan cili giling lgtu.. perghh.. sedapnyer x terkire.. masak nasik lak beras dlm 2 cwn Bliss Yogurt.. lau sape2 x tau cwn tu, bygkan je la cwn tu bsar.. sbb mmg besar la..


k, ni cte smpingan lak, stelah mencube beramai2 dan berkali2, laptop dayah ttp x dpt dipulihkan.. kejadian ni berlaku sewaktu adegan mask tu berlaku.. di sebbkan nk tolg dayah nyer laptop, aku x payah masak.. hahaha.. potong bawang pun x yah..



last skli, aku nk ucapkan time kasih buat rumet2 yg telah menjayakn program masak memasak kali ni, di mane tini sbg tukang masak, dayah ajk kebersihan dan juga dayah ajk kebersihan.. n, x lupe jga kepada tukang rase, afifah.. adioss~

Sabtu, 17 Januari 2009

MemBUang DUit.. eRk~

Ni post aku kedua tok mlm ni.. aku sje je post yg laen sbb nk cte pasal mende laen lak.. ni cte ptg jumaat tu lak.. aku, mas, tini ngan ipah g kuar bandar.. aku nyer idea la ni.. sbbnye aku nk bukak akaun maybank.. gedik kan.. hahaha.. ntah la.. aku rse cm penting jek nk kene wat..

so, kami pun bertolak la kol 2 ptg tu.. sblom tu aku kuar la duit dulu.. kalau x, cmne nk wat modal berbelanja.. hehe.. smpai kt kuantan, aku surh mas drop je aku kt maybank tu sbb dorg nk g kedai pc blakang mega.. kre leh la jimat mse sket.. selepas lebih kurg sejam, maka siap la akaun aku.. yg x bestnye, maybank ni suruh aku masukkan duit 100 sebulan.. haha.. parak.. aku pun wat2 la setuju jek.. lantak la.. pe nk jd, jd la.. lau aku de duit lebih, aku msukkan, kalau x, tgguh je la dulu.. hehe..

pas dak2 ni settle membeli tiket untuk sape2 ntah, dorg pun pick me up n ktorg p KP lak.. misi aku mencari hp baru.. ahaks.. so, aku ngan mas, tini ngan ipah.. ktorg p separate ways.. bak kate mas "PERMUDAH CARA". so, p tgkat 1, pusing2, x jumpe gak yg berknan. naek tgkat 2 lak.. akhirnye, aku terpedaya gak ngan pujuk rayu mas untuk amik NOKIA 5610.. tp, pas diskusi ngan tuan punye kedai, aku rse x sedap ati.. aku pun ajak mas blah.. aku rse, mesti org kt kedai tu tensen ngan aku.. hahaha.. kami turun balik tggkat 1 tok survey harga hp berkenaan.. nk kelakar nye de dak kt kedai tu slah bg harga kt ktorg.. ktorg punye la excited sblom tu, x jd nk beli kt ctu.. tp, dorg klakar la.. mntak maaf pun bersungguh2..



next kedai bg offer 740, pstu ktorg kte sme je ngan kdai sblom ni.. kedai depan lak, ble mas gtau bajek hp tggi, dia sbuk la nk bincang2.. NI LA LUMRAH DUNIA,LAU ADE DUIT, SUME LAYAN BAEK2.. KALAU X, LAYAN LEBIH KURG JE.. TOL X? aku yg menyampah tgok perangai cmtu pegi la kedai td n aku pun gtau la aku nk beli.. aku tolak hp lame n dpt la aku dgn harga 700.. mas yg pandai tawar menawar mntak la casing ngan dia.. kalau aku yg beli, konpem aku akan dpt ape yg dlam box je.. hehe..)





dpt je hp, aku pun g la solat asar. pastu tnggu tini shopping barang dapur.. (dia kene stay raye cina.. huhu.. sian kan..). next destination, ECM. pas parking, melangakah ke eskelator kt carpark, tbe2.. jeng3.. aku ternampak muke2 yg aku kenal.. Megat, Man, ngan Omar.. haha.. leh plak jumpe ctu..


smpai2 trus menuju JOHNNy's.. sbbnye, kami sume dah lapar sgt.. order steamboat, nasi etc.. etc.. penuh gak la meja 4 org tu.. mas wat keychain tok ank buah dia n aku survey hadiah (last2 lupe gak nk beli). pas mkn, solat maghrib.. pastu, aku ngan mas, p crik sandal ngan perfume, tini ngan pah g kfc.. sggah body shop, aim yg laen, beli yg laen.. ITULAH PENGARUHNYE PROMOTER BERTAULIAH.. pastu, carik sandal.. masuk VINCCI, x jumpe, masuk NOSE, x jumpe gak.. blik smule p VINCCI, hentam jek slipar mane2.. yg kler pink xde saiz, amik je la yg coklet.. eh.. de rahsia ni.. mse tggu org tu amik sandal aku, aku try sandal yg kt 50% tu, tbe2 tercabut lak manik dia.. aku pun wat dunno je.. haha.. bukan salah aku.. slipar tu yg x berkualiti.. ekekeke..



kejar mase nyer pasal, kami pun bergegas pulang dalm kol 8.45.. sbb tuan punye kete nk gune kete lak.. aku ngan mas siap sesat lg kt mane ntah otw p carpark.. smpai2 kt bilik.. letih gle.. tp, seronok gak la.. mandi, solat, tdo... huhuhu..

ni la muke2 org yg kuar jumaat ari tu menaiki kete kancil ijo plat number TX ****.. haha.. aku pun x ingat..



MinGgu yg InsAF seKejaP


hehe.. lame dah aku x tulis blog.. mlm ni patutnye aku stdy, x pun wat assignment yang aku sendirik pun x pasti de bape byk assgment yg kene wat.. mata aku dah sgt mengantok walaupun jam hanya pukul 10.07 malam.. agaknye sbb kenyang sgt..

berbalik pada tajuk yg aku tulis, ade perkataan insaf kt situ.. sbnrnye perkataan tu merujuk kepada perbuatan aku yg sentiasa mahu meng'update' blog.. jd cam satu habit lak.. asek nk update jek.. kalau tidak pun, mesti nk bukak, belek2 blog org laen dah mcm2 lg la.. so, aku amik keputusan untuk x bukak pun blog tu.. hahaha.. hebat lak tu leh kontrol x nk bukak..

tp.. sebenarnye, aku jugak x sempat nk update blog disbbkan kekekangan mase.. aku pun x pasti ape aku wat dalam minggu ni.. tp, aku dapat rsekan yg aku agak bz, walaupun mengisi mase lapang ngan bende2 yg x berpekdah pun sbrnye.. huhu..

k la.. aku summary je ape jd.. isnin, klas grafik xde, wat aku hangin pasal kene tggu lame kt lab tu. ari selasa, aku bersiap awal padahal klas kol 10 sbb aku x tau tutor dah tukar wktu. mlm lak de kelas pertama unit op 2 untuk sem ni. cik shalida (ntah btol, ntah tidak, aku eja ni), merangkap bekas p.a aku sem 1.. rabu, start pg2 buta kol 8 de Unit op di blok w, pastu berkejar ke blok y lak.. letih tol.. mase kelas bi, aku rse ngantok sgt.. (ingat lg tu.. haha..) ptg tu de majlis anugrah dekan.. aku pakai high heel.. tgga dia kecik, naseb baek aku x jatuh.. haha.. kamis, kelas PCI yg mengantukkan, balik tu, tdo.. ptg lak de presentation.. jd bidan terjun la aku.. ingatkn bukan aku.. skali tu kene gak.. kelas bi naseb baek x abes kol 6 sbb aku dah letih sgt.. las skali, jumaat, de presentation kt kelas plant utulities.. aku dok blakang, so mals nk tumpu perhatian sgt.. dah x dpt extra mark.. haha.. padan muke.. pastu lak g kelas grafik yg konon2nye ade.. pegi2 xde.. wat penat je jln jauh2.. balik tu, ktorg hepi sgt.. pasal ape nk tau?? aku pun x pasti.. tp, yg pasti, sepanjang jln, asek gelak jek..

pjg kan aku mengarang.. aku x prasn lak aku bebel ape.. sape2 yg bace ni, be strong ok.. huhu..

Isnin, 12 Januari 2009

mari wat donut~


Bahan-bahan Untuk Donut

  • Tepung Gandum 1 kg
  • Ibu Roti Brand Mauripan 1 paket (11 gram)
  • Gula Pasir 7 sudu besar
  • Garam Halus 1 sudu kecil
  • Susu Tepung (Paling bagus yang jenis Full Cream) 1 cawan
  • Marjerin 1 cawan
  • Telur 2 biji
  • Serbuk Penaik / Baking Powder 1 sudu kecil
  • Air secukupnya

Cara Memasak

  1. Isikan ¾ gelas air suam dicampur dengan 1 sudu kecil susu tepung penuh krim dan 1 paket ibu roti Mauripan dan dikacau hingga rata. Biar 10~30 minit atau hingga buihnya mengembang naik ke bibir gelas.
  2. Masukkan tepung gandum, gula pasir, garam halus, susu tepung, marjerin, telur, serbuk penaik dan air ibu roti tadi ke dalam besen kecil.
  3. Aduk adunan tersebut dengan dituangkan air sedikit demi sedikit sambil menguli adunan hingga menjadi doh selama kira-kira 30~45 minit.
  4. Tanda adunan telah cukup diuli ialah apabila ia menjadi kurang / tidak melekat pada tangan anda.
  5. Apabila telah selesai menguli, tutup besen yang mengandungi besen kecil tadi dengan kain dan letakkan pada tempat yang hangat supaya ia dapat mengembang dengan cepat dan sempurna. Biar selama kira-kira 1 jam.
  6. Tanda doh telah mengembang dengan sempurna ialah apabila saiznya telah menjadi dua kali ganda dari bentuk asalnya.
  7. Ambil doh yang telah kembang tersebut dan uli sekali lagi kira-kira 30 minit.
  8. Leperkan doh kira-kira berketebalan 5 mm dan cetak dengan pencetak donut.
  9. Biarkan doh yang telah dicetak itu kira-kira 30~60 minit.
  10. Doh yang telah sedia untuk digoreng akan kelihatan telah mengembang dari bentuk asalnya.
  11. Goreng doh dengan minyak masak yang telah cukup panas. Minyak masak mestilah cukup banyak untuk membuatkan doh tenggelam walaupun nanti donut tu akan timbul. Goreng kira-kira 3~5 minit hingga warna bertukar jadi kuning kecoklatan. Paling bagus jika menggunakan deep fryer dengan setting suhu 375° Fahrenheit.
  12. Toskan donut dengan menggunakan kertas tisu serap minyak dan biarkan ia sejuk selama 15~30 minit. Jangan sira kalau donut masih panas, nanti gula akan “menais” / jadi bertepek-tepek basah.
  13. Sira donut dengan gula icing atau dengan gula pasir yang telah dikisar.
  14. Makan dengan beradab dan jangan gelojoh serta jangan lupa baca Bismillah!

Petua & Teknik Efektif

  • Tiada pencetak donut? Jangan panik! Gunakan gelas sebagai pencetak. Gelas kaca atau gelas plastik, dua-duanya boleh. Caranya ialah tekap mulut cawan tersebut pada doh dan pusing-pusingkan dengan tekanan.
  • Lubang tengah itu boleh dibuat dengan menggunakan muncung botol air, tak kiralah botol air mineral atau botol air apa pun.
  • Cara mencetak; Leperkan doh dan taburkan sedikit tepung lalu ratakan biar tak melekit. Lepas tu cetak gunakan gelas pada doh leper tu sampai penuh. Kemudian ambil keluar baki frame doh. Barulah anda buat lubang tengah pulak! Lepas tu pindahkan ke tray yang telah ditabur tepung supaya tak melekat. Doh yang permukaan atas terbalikkan ke bawah.

p/s : donut yg ku wat simple jek.. tp, sedap gak la.. nak2 lg kalau mkn panas2.. perggh... x sabo nk balik nk cube respi baru..
*

keMALANGngan.. huhu..

cite banyak pun xde pekdah sebb mas dah cte panjang lebar nye.. siap de list lg tu.. lgpun, aku enjoy gak la smalam.. dalam list aku yg panjang lebar tu, satu barang je aku x dpt lg.. pensel yg aku crik2 selama ni pun dapat.. hepi sgt2..

k.. ni link pasal malang2 yg berlaku semalam.. mas, up tu
you.. M>A>L>A>N>G..

ni lak gmbar2 kami2 yang dh kuar smalam..



mas yang gumbira menunggu kereta...


air coke yg smpai dulu sebel0m piZzA..

akhirnyE.. hehE :P

seMpat Posing DUlu.. ahaKS~

cbE teKa ktnE nih?

hehe.. ni aku ngan ipah kat lam piZZa.. sje je xde keje edit gmbr ni..


Ahad, 11 Januari 2009

KEMARAHAN kereta SEWA


warghhh... sambil tgok muvie pun, marah aku masih belom ilang. aku ngan rumet2 ingat nk kuar ari ni kol 10. kami semua pun siap2 la.. dlam kol 9.20, aku kol la tuan punye kete, nk remind kan dia.. call punye call, dia x angkat.. dekat 15 minit mencube, dia angkat ipah nyer call (kami try beramai2), dia kate dia xde kt UMP. kete dia x tau ade ke x. sebenarnye, semalam, dia kate ok. kate kete dia xde org pakai. ari ni x leh la plak. bengang mase tu tertangguh sbbnye kene crik kete laen. cri.. punye cari.. punye cri.. x dpt2.. berpuluh2 no tepon ktorg try.. bape banyak kredit yang dah abes gara2 nak crik kereta. last2, ktorg pun trime je la kete kol 4.. lewat pun lewat la.. janji leh keluar.. x sedap la kan.. ingat leh la enjoy ari ni.. x jd lak.. marahnye dilepaskan ke mknn.. kami semua pun decide nk g mkn je kt kafe sbb lapo sgt dah.. lapo gle dah.. marah punye pasal, perut jadi lapo.. g kafe, kami pun mkn la.. aku mkn nasi ngan sayur cendawan.. best2.. cendawan dia aku amik byk2.. kene la 4 inggit.. haha.. xpe2.. janji aku puas hati.. pastu balik bilik, smbil mkn ni, smpat lg crik kereta laen.. ade la org offer kete saga.. saga itam.. under construction lg kete dia ni.. tp, ok la tuannye.. sbb dia pun cte pasal kete dia ngan detailnye.. dengan tidak mengambil risiko, kami pun x pinjam la.. mas pun x brani sgt nk bawak.. so, x dpt la keluar awal sket.. terpakse la tunggu kol 4.. nmpak gayenye, kene la aku tunggu smpai kol 4..
Related Posts with Thumbnails