follow me? i'll follow u back.... :)

Ahad, 13 November 2011

misteri satu sabtu

-lepaking @kfc.. konon2 nk gune wifi.. skali hampeh!

salam olzzz..
bosan lak lepak kfc nih sorg2..
mane ntah akak ak p..
mule2 ingat nk lenjan wifi kfc..
nk donlod byk2 sket..
skali tuh, broadband ak lg laju..
damn!

ari ni ari ahad..
ak nk cte ari sabtu punye cte..

di suatu pg sabtu yg x bape nk hening..
tetibe boss kol..
boss : emma aaaa emma.. (my boss chinesse) smalam punye MFI berape..?
aku : 27.99 = twenty seven point nine nine..
boss : huh?
aku : twenty eight la...
boss : huh?
aku : dua puluh lapan!
boss : o0o0o.. ok..

weyh.. xkn pronounciation ak trok sgt kotttttt!! lgpun numbers jek.. agak2 la weyh..
xpe la..


-kebosanan-

Khamis, 10 November 2011

basuh dan cuci

hye!

dah kol 11 pm.. jap lg mase tok tdo..

but, ak still ade a few things nk cuci n basuh..

basuh ni mksudnye membersihkan la kan..

cuci @ basuh minda = brainwash.. sme kan? ape ak merepek nihh..

lau ikot rse hati dan perasaan mls, maka akan terjelepuk la ak atas tilam, bersedia untuk tdo..

tp, mane leh ikot prasaan mls.. ssah nnti..

maka, marilah tggalkan fesbuk & blog ini dan menuju ke bilik air..

dada~~~

sgt cute kan!


nota kaki : td lepak kt kedai.. maen2 ngan ank tokey kedai tuh.. cute sgtttt~~ ^_^

Selasa, 8 November 2011

penyakit sukar tido malam

assalamualaikum!

'tanda seru x semestinye marah.. skadar cri perhatian...'

ak xde pun penyakit nih.. ak x sakit la.. aku cume malas nk tdo.. 'aku x gile la..'

skrg bru kol 11.40pm.. muda lg kan malam nih.. cmne mlm ade istilah muda dan tua nih?

ngah layan2 fesbuk. buhsan. cerita sama ari2.. same ke? x juga..

bukak blog.. diari harian? x update ari2 pun..

tipoo la x bleh tdo awal...

ye ke? try la jdik ak.. asal tdo awal jek sakit kpala..

timing kene jaga.. asal jgn pas 4am sudah..

ak ade reason sendiri.. ak x sakit lah! aishhh.. degil btol!

malas nk taip lebih2.. dah la..


adioss~ peace yawww~

Isnin, 7 November 2011

-chenta hati saya-

enchik bobby~

haluu~~~ ni lah chenta hati ak.. encik bobby namenye.. iye... dia jantan.. cmne ak check tu, x perlulah ak cte k.. ahaks!~

dia dah byk berjasa kt aku.. kalau ikot surat beranak dia, a.k.a first road tax sticker dia, dia lihat dunia 21 jan 2011..

ni kete first ak~ Proton Persona Elegance.. mase ak nk beli kereta dulu, Persona nih x msuk pun lam list ak.. ak nk angkat either myvi @ saga jek.. coz, murah sket..

then, ak p la showroom.. tgok2 kete.. salesman kt ctu la gatai2 dok promote Persona nih kt aku.. dia kte saga baru nk kuar x lme (FL), so dia kte x yah order lg.. ak p la tgok Persona.. skali dia bukak bonet belakang.... perghhhhh!! jatuh cinta beb!! wa ckp sama lu~~~ sngat2 luas dan besar hokeyyy.. lau ak masok pun boleh (oke.. da try.. mmg boleh.. haha..) almaklum lah, pmpn cm ak ni mmg terrlalu bykkk brg.. nk shopping pun sng.. ak dah terbyg2 bonet ak penuh brg mase tuh.. hahaha...

so, pas tny2 org, dorg kate seswai amek Persona, ak call la abg ak.. dia la deal sume.. ak menanti jek la ngan penuh TIDAK SABAR~~ haha..

lau x silap ak, first tyme kami bertentang mate adelah 29 jan.. lau x silap ak la.. mase tuh ak x ske dia.. sbb dia comot... abg ak punye keje la.. mane lumpur ntah dia p redah.. haha..

tp, dah lame2 ak makin syg kt dia.. ak jaga dia.. ak mandikan dia (anta kedai.. haha..) ak mekapkan dia.. owh.. x byk pun. pasang sayap sket.. tinted sket.. ingat nk taruk kening sket.. bg tmbah macho.. tp, kene rancang duet btol2 dulu la.. huhu~

haha.. pe la ak merepek nih.. bosan melayan fb la nih..

signing off~~~ daaaa~

Sabtu, 29 Oktober 2011

- part time kt kfc -

hi olz..
pe habaq sume.. (ade ke org bca.. thihi..)
lame tol ak x update..
ntah la ase xde idea nk taip pe..
ble ade idea, mls lak nk bkak blog.. huhu..

ari ni nk cte pasal part tyme..
ni sume gara2 Factory Manager la nih..
nk cut OT sume org...
adoooyaaiii nyer puunnn ..
x ckup la nk wat blanje la ak..
huhu... :P

so, ak pun apply la part tyme kt carrefour ngan kfc..
al kesah nye, kfc pun pggil la ak..
interview ari ahad..
ari rabu dah start.. 8pm - 12pm

tup.. tup..
dah rabu.. aku abeh keje kol 7..
ujan lebat kt luarrr...
xnk mgkir janji, ak pun redah gak la ujan tuh..
basah kuyup ak..
tkar bju.. siap2 then drive p keje..
ujan lg kotttt... x henti2 pulakk tuh..

smpai2, mnger suruh p wat injection dulu..
rm58 duit kfc melayang.. huhu..
dak2 kfc ramah.. baek.. xcept for sorg akak senior tu..
cam berlagak sket..
cm dia wat keje jek bgus..
dah la.. biar la dia..
ak siap anta dia balik lg..
sian kot.. dia balik jalan kaki..

soknye, ujan lg..
ak nk p keje lg.. tp, abg n akak pakai kete ak lak..
dorg nk p mydin..
pe lagi.. ak jd xde mood la..
xkn nk redah ujan nk p kfc pulakkk..?
waddehekkk..
so, ak pun dah berhenti..
mls da nk pegi.. dah xde mood nk g.. ngeh3..
my sisters sume ingat ak x nk pegi cos penat...


sbnrnye ak jenis yg x ske nk rushing2 nih..
ak balik keje sebtol2nye kol 6.
kdg2 kene ot.. smpai kol 7.. sbb wat report..
kadang2 bos ak hold ak tny mcm2..
so, ak xleh balik btol2 kol 6..
yg mane ak kene masok kfc kol 8 pulakk..
x ke terkejar2 tuh?
leceh kan.. since stdy lg kot..
ak suke b'siap2 awal..
x payah nk bkejar2 ke kelas..
coooooolll gitu...



k la..
ak nk tdo..
sok nk OT..
nyte2..

Rabu, 5 Oktober 2011

- selamat ari rabu -

salam all...

dah berkurun rsenye x update diary online nih..
sekarang nih dah kol 1.15am pg..
tok org seperti aku ni, maseh terlalu awal tok tdo..
ak x tau nk taip pe..
bercampor aduk cerita ceriti lam kepala otak nih..
maka, terhasillah carut marut ak nih..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
aku nk upload pic.. tp de problem lak ngn kabel usb phone nih..
demn!
nyte~~~

Isnin, 4 Julai 2011

Assalamualaikummmmm!!~~

nak announce pemenang lucky draw nihh....

no yg pertama.. memenangi seekor kura2~~~ no 36!!!~

no yg kedua... memenangi seekor arnab~~~~ no 33!! mari kte lihat sape yg kena!!





p/s : kepada fieda n pinkummi, pm ur detail okey.. i akan pos serentak.. so, cepat3....!!~~ hehe....

peace yooo!!~

Ahad, 3 Julai 2011

GA updated~

Salam all..

List of participants ~~

1. tiefazatie

2. Nana

3. Alya

4. Cute MuM

5. IntaNBerliaN

6. ita

7. aNiM

8. eB ezrin

9. Ibu Ayra

10. meoww cat

11. nanakimie

12. Cik Meifaa'

13. baby_wanie

14. Myra Jay

15. annur_islam

16. zaikulim

17. baby

18. billa_bee

19. Mia

20. Sherlyna Shendon

21. Farhana

22. NOOR FATIN

23.Izzaty Hedry

24. amiraliyana

25. Tea

26. Fadzillah Kamarudin

27. Joel Leslie

28. Mish Apple

29. mas

30. Mama Zharfan

31. shera haifa

32. shidasyakirin

33. fieda

34. ♥CHaRa♥

35. ♥Princess Delliza♥

36. PinkUmmi

37. Cempaka Kuning

38. qieranna

39. ~~@lyci@~~

40. taufidris

41. syakila

42. سيتي عإيشه Aisyah

43. sarah

44. Ogy

45. LittLeMyRsHMaLLoW

46. atien

47. ♥♥azatiesayang ♥♥

48. b a m b a m ' s

49. BUDAK TEMBAM

50. cik syuhada

51. fara anak abah

52. ayung

53. alya

54. kaseh suchi

55. Nida

56. cikpuanhady

Jumaat, 1 Julai 2011

- GA UPDATED -

salam uollz...


I nk extent tarikh GA..


coz, x smpat nk updet list3..


truly sorry..


last date will be 2/july..


announce winner on 3/july..


pos will be on 4 july..


- i'll use random.org. pray 2 be d lucky one ok!~ hehe~~

Isnin, 6 Jun 2011

- GA 200th entry -

hai peeps..












haha....
nampak x mende alah 2 ekor kt atas nih~~
2 ekor keychains yg besar ni la tok my first GA...

okeyh.. pic ni mmg nampak agak memeningkan kepala..
so, x perlulah tgok lame2..

intro : GA ni adelah smpena entry yg ke 200 pnah i post..
sblom ni penah gak terlintas nk wa GA contest..
seronok tgok org join..
maklumlah, i join 2,3 kali...
then give up..
lg pun kekurangan mase lapang la..
ngeh3..

so, sape2 nk join, leh la bace syarat2 am spt GA laen.. :

1) wat entry sket.. pendek pun xpe.. janji i tau... ngan title : GA 200th entry by tukang cerita
2) follow this blog. kan senang nk tau updet GA
3) tag 3 or lebih (byk2 lg bgus)
4) letak la banner kt ur blog okehhh~ (penat tauuuu i buat!~)
5) tggalkan KOMEN BESERTA LINK dan bukannye kt chatbox ( i akan approve all komen. no worries)


itu jek la kot..
ade dua hadiah,
so, ade 2 la pemenang kan?
1 dpt usagi chan - the white rabbit.. sgt2 cute dgn blusher kt pipi..
1 dpt kame san - sgt cute tau! muke dia cam merayu2 pilih dia mse i p pilih hadiah.. and he got big eyes! :)

gud luck to alllllll~~~

adios.

p/s : start 3/6/11 smpai 30/6/11 (depends) jek tauuu~~~
p/p/s : cara pilih pemenang adelah cabutan undi oleh my sis~~

love2cook GA contest

thihi...

halu ols..

another GA yg sy mau join..

btw, hepi blogverseriiii... (haha.. leh terima pakai ke term tu~)

klik sini if nk joinnn~~


GurlsCloset Giveaway

mau join contest lg!! hoho~

harap ade 'ong' la kali nih

huhu...

klik sini untuk joinn~~

u've been tag : ahu, mask, nina~

Giveaway | Cik Bambam nak minta TOLONG!


halu3... nak join contest lg nihhh...

i dah vote untuk u tauu CIk BamBam..

id fesbuk : cIK EMmA TAU~~

klik sini untuk joinn~~

N.. GUD LUCK!~

Cik MAR GiVeAwAy ~~


hye cik MAr!!~

i join tauuu~~

spesel entry tok ur Giveawayy~~

saya seorang yang........ sgt3 giat bercerita.. buat2 cerita x kot..~

haha.. btolll!!~~

klik sini untuk join juga~~

ok done!! :)

penyakit kencing tikus

Bahaya kencing tikus

APABILA 11 daripada 602 anggota polis kadet dari 23 sekolah di Melaka dijangkiti leptospirosis iaitu penyakit daripada kuman kencing tikus ketika perkhemahan di Sungai Congkak, Hulu Langat, baru-baru ini, ramai yang risau kerana tempat itu menjadi tumpuan ramai pada hujung minggu untuk berkelah bersama keluarga.

Pengarah Kesihatan Melaka, Dr Nooraini Baba, berkata jangkitan kuman itu boleh berlaku jika air yang tercemar digunakan untuk mandi, memasak atau minum. Gejala penyakit muncul dalam masa empat hingga 19 hari selepas kuman atau bakteria Leptospira memasuki badan.

Leptospirosis ialah penyakit berjangkit disebabkan bakteria Leptospira iaitu bakteria yang berbentuk berpilin (bergelung) yang disebarkan melalui haiwan. Jika tidak dirawat segera, penyakit ini boleh merebak dan membawa maut.

Banyak jenis haiwan boleh menjadi perumah bakteria ini, sama ada liar atau peliharaan. Haiwan dijangkiti ada kalanya menunjukkan tanda sakit, tetapi ada sekadar menjadi pembawa dan tidak mengalami masalah. Secara umumnya bakteria Leptospira boleh menjangkiti lembu, babi, kuda, anjing, tikus dan haiwan liar lain seperti rakun dan serigala.

Walaupun catatan kes leptospirosis di negara ini rendah (hanya beberapa kes setahun), ia sebenarnya penyakit global dan kebanyakan kes berlaku di negara beriklim sederhana dan tropika. Di Amerika Syarikat, dianggarkan 100 kes leptospirosis dicatatkan setiap tahun.

Gejala leptospirosis biasanya muncul dalam masa dua hingga 25 hari selepas seseorang itu terdedah kepada kencing, darah atau cebisan tisu haiwan dijangkiti.

Bagaimanapun, bakteria daripada kencing haiwan ini boleh tersebar melalui air atau tanah.

Manusia boleh mendapat jangkitan apabila mengharung atau berenang dalam air tercemar yang tidak mengandungi klorin. Bahkan, menyentuh pokok atau tanah lembap yang tercemar juga boleh memindahkan bakteria kepada manusia selain sentuhan langsung dengan air kencing, darah atau tisu haiwan yang dijangkiti.

Bakteria ini boleh memasuki badan manusia melalui luka atau tisu lembut seperti dalam mulut, hidung atau mata. Bagaimanapun, bakteria ini tidak dipindahkan dari satu individu ke individu lain.

Secara umumnya leptospirosis berkembang dalam tiga fasa;

Fasa pertama menyebabkan gejala seperti:
~~Sakit kepala.
~~Sakit otot.
~~Mata menjadi sensitif terhadap cahaya terang atau sakit mata.
~~Seram sejuk.
~~Demam panas secara tiba-tiba.

Gejala fasa kedua:
~~Gejala fasa pertama berulang dan demam.
~~Leher terasa sakit dan tegang.
~~Sesetengah pesakit mengalami keradangan saraf mata dan selaput otak (meningitis).

Gejala fasa ketiga:
~~Demam.
~~Sakit otot.
~~Jangkitan pada pundi kencing, paru-paru dan jantung (jarang berlaku).

Dianggarkan 25 hingga 35 peratus pesakit mungkin mengalami batuk tidak berkahak, manakala 50 peratus lagi mempunyai masalah mual, muntah dan cirit-birit. Kebanyakan pesakit (75 hingga 100 peratus) mengalami sakit kepala dan demam.

Pada peringkat seterusnya jangkitan boleh menyebabkan kelenjar limfa bengkak, sakit tekak, otot tegang, bunyi paru-paru yang tidak normal atau ruam. Gejala ini boleh berlanjutan dari beberapa hari ke beberapa minggu.

Dalam kes serius dan tidak mendapat rawatan, leptospirosis boleh menyebabkan kematian. Tahap jangkitan berbeza antara individu mengikut daya ketahanan masing-masing. Ada yang mungkin mengalami gejala teruk, tetapi ada juga individu dijangkiti hanya mendapat gejala ringan.

Masalah kesihatan akibat jangkitan biasanya bermula dengan demam panas secara tiba-tiba.
Gejala menjadi lebih serius apabila penyakit memasuki fasa kedua dan ketiga kerana ia boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang dan kerosakan hati.

Apabila dijangkiti, biasanya bakteria Leptospira mengambil masa 10 hari (tempoh inkubasi) sebelum menimbulkan gejala. Namun tempoh inkubasi ini boleh ada dalam julat dua hingga 21 hari. Dalam tempoh ini rawatan sewajarnya perlu diberikan untuk mengelak komplikasi tidak diingini.

Sebagaimana jangkitan bakteria lain, leptospirosis boleh dirawat dengan mengambil antibiotik seperti penisilin, streptomisin, eritromisin, tetrasiklin dan doksisiklin yang perlu diberikan pada peringkat awal jangkitan.

Namun jika gejala dialami serius, doktor akan memantau keadaan pesakit supaya tidak bertambah teruk. Selain rawatan, beberapa cara boleh dilakukan untuk mengelak jangkitan bakteria leptospira iaitu:

1) Elak mengharung air (terutama air banjir) atau berenang dalam air sungai atau kolam yang dikhuatiri tercemar, terutama jika anda ada luka atau kudis.

2) Elak mengunjungi tempat yang dikatakan ada jangkitan buat sementara waktu sehingga ia disahkan selamat.

3) Jika berenang dalam kolam atau tasik, pastikan air tidak masuk ke dalam mulut.

4) Pastikan air yang diminum dimasak sehingga mendidih terlebih dulu.

5) Pastikan kawasan persekitaran anda sentiasa bersih untuk mencegah kedatangan tikus.

6) Gunakan sarung tangan apabila membuang bangkai haiwan dan membersihkan najis haiwan peliharaan. Bimbang jika haiwan berkenaan juga dijangkiti bakteria leptospira.

7) Sentiasa bersihkan kawasan keliling rumah supaya tiada air bertakung.

sumber

kene KENCING @ MENGENCING ngan member2 pon bahaya gak kadang2~~

Khamis, 2 Jun 2011

~~~NaDia ajak ber GA~~~



hehehe.. i nk ckp ni...
td i nk bg hadiah..
skrg ni i nk cube dptkan hadiah lak..
tak salah kannn..
huhu~~



so, i nak join GA nih..;

klik sini



so, tok lengkapkan syarat...


i nak tag my 1 of my besties.....


-mask-

i nak bg adiahhhh!!! sape mauuu???

i nak wat GA contest la..


coming soon!!~

Selasa, 31 Mei 2011

aku langgar lari!!!! ayooorkkk~~

hye all..
sehat ke x ari nih?
mood keje ok? mood stdy ok?
haha.. ak xde mo0d la nk keje ari nih..
apsal ea? sbb ujan kot.. haha.. d
leh pakai ke alasan aku?

al-kesah ak nk cte nih..
kre cam rahsia la..
korg jgn cte kt org laen tauuuu~!!~

wat korg2 yg x tau...
ak nk gtau korg nih..
yg ak p keje.. naek motor..
alasan? ak xleh sesak lam traffic jam..
nnti ak sakit kepala, sakit hati, otot dsb..
lgpun, lau naek moto 10-15 minit dah leh smpai..
naek kete mau 40 mins hingga 1 jam..
sebok btol depa2 nih gune jalan yg same ngan ak smpai jam ari2..

eh.. terbebel la pulak..
niat di hati nk straight to d point jek..
terlebih sudaaa~~

back to origin k..
1 hari tu ak p la merempit naek moto..
nk p keje la.. cam bese..
ujan renyai2 sket kot..
sdg asyiikk memulas handle moto tu..
sambil mencilok2 antara kete..
tbe2... bammM!!~
hahahaha... ayok3.. x tau...
ak terlanggar sebijik kete..
eh... salah.. sebijik cermin kereta..
ak dok usya baekkk punye kt sebelah kiri..
belah kanan lupe lak nk toleh..

dah3 langgar tu mestilah ak terkejut..
ak tgok akak lam kete tu pun cam terkejut..
ak de gak la ckp sori n angkt tgan w/pun ak tau yg di a x dgr pun..
then, ak blah jek la..
x kn nk trun motor plak kan.. hehe..
sy mntk maaf bebanyak ye kak..
ak x tgok la plak no plat kete kakak tu..
yg ak ingat, dia bermekap tebal jek.. tu jek.. motip??

tu, skali..
selang beberapa ari @ mggu..
yg mane ak dah lupe pun..
ak langgar lari lgik..
kali ni tol2 langgar lari..
ak langgar cermin van lak.. Hbat x aku.. kah3..
kali ni ak da malas nk toleh2..
ak blah jek.. kih3..

tu la pengalaman ak langgar lari..
mintap maap yer........~~ :)

rempit p keje..

aku suke btol bile lampu merah bertukar hijau..
esp bile byk sgt motor kt depan tuh,..
rase cam rempit sejati wo!!!
haha.. bongeksss~

dadaaaaaaaa~~~ :)

Rabu, 25 Mei 2011

cuaca yg panas terik memaksa ak OT~

haishhh.. dr smalam ak bukak blog.. bace entry nih.. entry tuh..
ak nk updet.. idea mmg byk..
tp, terlalu byk jugak lah halangan nye seperti :

i) terlalu malas
ii) xde pic dlm PC opis ni yg seswai ngan entry2 yg ak nk tulih
iii) cuaca panas..

ok.. sila abaikan halangan yg ke4 tu jika anda rasa x seswai..

jam kt pc ni menunjukkan dah pukul 5.16 pm.. beberapa minit lagi, ak sudah boleh menghidupkan enjin dan memecut laju BLF7015.. tu pun kalau btol.. ak pun x brapa pasti no plat hitam kt motor ak tuh,, berapa yer? btw, ade kt plat kaler laen? hmm..

tp, bile pikir2 2,3 kali smbil merenung ke luar jendela, rase cm maleh nk balik lg.. matahari masih terik menerangi bumi.. (ayat x ley blah).. panas derr.. naek motor kot.. mmg terasa la panasnye la.. lau naek kete, konpem panas hati.. haha.. mane x nye.. balik kol 6.. konpem la jem jalan tuh~

so, dengan daily report yg x sentuh lg, ak bercita2 untuk pulang kol 7pm ari ni.. makanya OT la ak sejam.. sejam rm14.42.. haha.. ok la tu kan.. sape nk bg?? dok saje, wat report lebih kurg, dpt 14 hengget.. :P

so, marilah kite melewat2kan wat report dengan menghupdet blog.. maka, tidak bertambah hitam lah kulit ak dek cuaca panas~~

sekian, terima kaseh~~

ninja. mungkinkah jadi milikku~


mulenye nk wat entry tanpa pic.. tp, after 2nd try, berjaya upload pic nih.. ak rse nk beli lah.. persoalannye.. mampukah? renung2kan~~~ :)

Selasa, 24 Mei 2011

sape nak burger mcD percuma????


salam all~~
sape nk makan mcd percume??
hehehe...
beli 1 percume 1 la k..
korg suruh la mmber korg beli..
korg amek la yg percume tuh..
tp, print la gmbr ni dulu k..
n, jgn lupe bace2 syarat2nye k..
hari ni ngan esok je tau..
share2 la ngan mmber k!!~
slamat menjamu selera~~~ :)


source : nabel

Jumaat, 20 Mei 2011

pirates of carribean - strangers on tides

queen anne's revenge

morning guys.. dah kol 7.30 am.. owh.. tak.. bru kol 2.10 am.. i lupe lak yg jam lappy dah x boleh dipercayai.. haha..

i bru balik dr bukit tinggi.. nonton pirates of carribean - on stranger tides. untuk sape2 yg lom tgok n rse nk kejutan, jgn sambung bace entry nih.. haha..

overall, ak bg 3/5 bintang.. bg aku.. cte dia agak flat. maybe sbb ak dah ikot cte dia dr first smpai yg third, berulang2 kali.. yer.. aku tgok berulang2 kali.. so, i was expecting something more tonight.. tp... kecewa..

i was so excited when my sis said that she's going to buy tickets of the movies. ak siap suruh dia p awal2 coz takut penuh..

awal2 cte, ak tny adik ak.."nape panggung x penuh ea.." ak rse aneh sgt.. mungkin promo x ckup hebat kot.. andaian ak mase tu la...

sipnosis cte dia cmni.. ingat x ending cte pirates ni yg 3rd? dorg dpt map nk p youth fountain kan? so, ni kesinambunagannye la. cte dia bermula ngan jack yg cbe selamatkn mr gibbs dr kene hukuman gantung.. kluar mulut singa, dorg masuk la mulut buaya. lari dr hukuman gantung, jumpe sahabat lame lak, hector barbossa. lari dr barbossa, jtuh kt tangan si cantik jelita, Angelica, ex Captain Jack Sparrow (ex aku.. :P)..

cte ni pasal nk cri telaga yg leh memudaremajakan manusia. so, yg terlibat dlm pencarian ni adelah Angelica (anak Blackbeard). Blackbeard ni dia tkut ngan rmalan yg mengatakan dia akan dibunuh oleh org berkaki satu (Barbossa). Barbossa lak ilang kaki mase kalah ngan Blackbeard yg mengorbankan Black Pearl (kapal kesyangan Jack).. Barbossa yg geng ngan kerabat diraja (konon2nye la..) nk cari telaga coz nk revenge pd Blackbeard jek.. 1 lg, org spanyol.. diorng lumbe2 la cri telaga tersebut...

nk muda dr air telaga tu pun ade upacaranye.. ade bahan2 yg dorg perlukan.. 1) air mata duyung. 2) gelas dr Ponce de León..


duyung2 byk... cun2 sumenye.. tapi mkn org.. cmne dorg nk amik air mate tuh? mase ni lah ak tggalkan jack n tekad nk bersama philips.. haha..

dah3.. korg p tgok sndiri cte ni.. kang x surprise la.. sape nk details, pm ak.. ngeh3..




adios.. ak nk tdo..

Rabu, 18 Mei 2011

fun fair kt sri muda wo!

ni adelah entry first yg ak publish gune auto publish~~ td, pas balik keje, ak p carrefour(aku tau.. carrefour lg kan?) aku tertarik tgok lampu2 suluh langit.. akak ak kte tu lampu funfair.. ak pun gedik2 ajak la dia MELAWAT funfair tersebut...

so, korg tgok2 la pic yg ak upload nih.. (aku rse ni entry pling byk gmbr yg penah ak post.. seb baek hp murah. low Q, low size, cpat upload.. :P)



ni bende yg ak mule2 nmpak, n ak rse nk naek... cm syok giler jek..



sotong ni pun kelihatan not bad la..



ferris wheel


wow! tu ekspresi ak bile ak nmpak mende alah nih.. besar kott!! tp, bak kate akak aku, mati idop balik, ak x nk naek mende alah nih.. haha.. x de la kritikal sgt cm tu.. bende alah ni sgt perlahan hokehhh!! wat ak sakit kepala jek naekk..



lg gmbar ferris wheel



funfair yg x ramai org.. maybe coz bru bukak n not weekend yet kot..



bot yg dikemudikan oleh my boyfie, cap'n Jack Sparrow



antara hadiah yg ditawarkan pd mereka2 yg GIGIH. gud luck!



yer... kami jdik penonton jekk..



anak sape ntah. ak rse dia cute.. bakal hensem bile besor nnti.. :)



haha.. dak tu siap posing lg ak amik gmbo mende alah tu.. (aku tol2 x kenal dia.. haha..)



gmbr first yg ak nmpk kt ctu n ak rse nk snap..



my sis.. yg malu2.. ramai org ktenye...




ari ni survey2 jek.. i'Allah, esok pgi la kot.. konpem melayang duit aku.. hahahaha...
btw, pesanan ikhlas dr aku, jgn mkn sblom try mane2 games.. tkut de yg termuntah nnti.. hahaha.. aishhh.. x sabor lak asenye....

k la.. ak nk tdo.. dah dkat kol 3am dah.. sok nk keje..

dadaaaa~~~

Selasa, 17 Mei 2011

wesak day

hi! me again! of coz la..
my blog.. x kan de org len lak tuleh..

hari ini hari wesak..
tu sume org dah sedia maklum..
hari ini cuti umum..
tu pun org dah sedia maklum..
tp, nape ak keje ari nih?
ak rse x semua maklum.
ak bukan Ot, tp, company ak x amik cuti rini..
so keje lah ak ari nih..

korg tahu x wesak day tu ape?
ak de google td..
lau x silap, kelahiran buddha kot...
so yg menyambutnye adalah org2 yg beragama buddha..

.........................maka, dengan itu, ak pun dah wat kesilapan cam liyana jasmay~~ speti yg dinyatakan dalam blog MIA...............................

malu seyh bile terkenangkan peristiwa malam td.. pas abeh training kt gym..

aku : so, maknenye, esok sy kene dtg la.. n rabu cuti, then khamis dtg blik? (training ak a3rd day rest day)
trainer : esok public holoday, gym x bukak.
mamat tough : jogging la besok
aku : ala.. esok keje la.. company x amik cuti.. x ramai Indian kt ctu..


hmmm.. ak harap tough guy tu pun x tau apa maksud hari wesak.. haha..

k la.. gtg.. sambung kerja~~


Isnin, 16 Mei 2011

kurus untuk sihat

halu3...
ha... amik ko nyah...
mak bosan sgt asek wat keje jek..
mak hupdet la lg nyah...
kali ni mak nk cte kt uolz..
yg mak dah start poie gym nyah..
dasyat x mak!!
hahaha...
vogue the vast gitu!!~
kelassss ssgt kan...


ni la mak, nyah!!~


ni sambungan.. ak x smpat nk tuleh abeh smlam..
apelah aku mencarut smalam..
ak ke yg tulis nyah2 bagai2 tu?
ish3.. kurg spoan btol.. haha..


walaweh..p gym ak skrg ni.. x leh blah kan? mane tak nyer.. mase mule2 ak dok shah alam dulu, ak dok ngan dak2 kolej.. masak2 pun jarang sgt.... erm.. jap3.. x jugak kot.. slalu gak la.. tp, ak rase x sekerap skrg ni la.. ak dah pindah bulan 12 ritu kot.. still shah alam.. tp kt seksyen laen lak.. seksyen 25..


skrg nih dok umah family.. ak, kakak, abg ipar n adik laki ak.. kakak ak ni lak seorang yg leh dikatakan rajin masak gak la.. masak jek hokeh!.. yg laen tu ak la yg rajen.. muahaha.. okey, then disebabkan beliau terlalu rajen masak and ak lak yg pantang org dah masak, kene la mkan kan? hehe.. maka kesimpulannya, dr itu lah badan ak umpama di pam3..


timbulnye kesedaran nk p gym ni (ayat x leh blah...) adalah ketika ak p carrefour. p maen timbang2 tu.. tgok jek slip yg keluar tu, rase terlopong jap.. (ini kisah benar..) mak aihhh.. apsal berat ak dah jadik cm tyme ak kt matrik dulu???? hoke
h.. sy amatttttt berat ketika itu.. berat yg mksimum pernah ak kompol.. tyme mtrik la.. hehe.. rase nyesal lak keluar suksis lu. tyme suksis tu, ak dah kurus sket dah.. hahaha.. perasan!



adik ak pun prnah rekemen kt ak gym tu.. tp, normal la tok manusia cm ak nih.. slalu tgguh2.. niat tu dah ade.. nk pergi segan lak.. maklumlah ak kan perempuan sopan.. :P.. pas p carrefour n tmbang tu, ak pun sggah la kt gym tuh.. akak aku teman mase tuh.. so, xde la cm malu2 sgt.. pas diskusi n explaination yg agak pendek, ak pun wat keputusan tok join...




x lame lg ak leh kurus n cantik cm abby la ea? haha.. gile angan2.. xde lah.. ak xde lah nk kurus sgt.. turun sket pun okeh lah kot.. lgpun, asek keje jek.. lemau la cmtuh.. at least bile dah p gym, cm bertenaga la sket. hmm.. toi ka? toi la kot..

dah 5 kali ak p gym. last week dia ajar basic tok exercise la. n then, dia ajak ak join course yg seswai tok ak.. kene tambah lah sket lg. so, mlm td la first HARDCORE training bermula.. sangat susah hokeh! letih oooo.. angkat dumbell sket dah berpeluh. lencun! sakit tangan toksah cite la.. harap2 lame2 ok la.. bile dah slalu wat kan? x sabar rse nk tgok perubahan. jgn naek muscle badan ak sudeyyy.. x mo ak.. hodoh kot pmpn de muscle. haha~ opinion ak la. mgkin de yg kt seksi. well.. beautiful really is subjective..


mmm. ak rase stakat ni jek la kot ak merepek.. ngantok plak rsenye. mau tdo la jap... hehe... daaaaaa.. :)


walaupun pic ni cm xde kaitan, ak rse nk upload jugak...
haha.. suke ati ak la.. :)

ini cerita aku






hi olz.. assalamualaikum... :)

lama tol ak x updet blog.. bz ngan keje? mungkin lah kot..

bz ngan fesbuk? tu pun tol gak la..

tp, skrg fesbuk, admin dah block..

so, dah x leh bukak la.

akibat terlalu bosan, ak try2 la bkak blog.. :P


OMG! last updet ak was on 29 mac?

haha.. u guys kre la kalau rajen..

dah brape lame ak x updet..

ak de gak jenguk blog ni..

tp jenguk je la..

buang sawang2..

tp, nk updet, malas la plak..




krg ni ak masih lg keje tmpat yg sama..

ade gak ak survey2 tmpat laen..

apply sini sana..
but still no luck..

hopefully, bleh la dpt keje area pahang..




rindunye kt arwah mak..

dulu ak slalu tny,

"mak2, kenapa kekma slalu sgt dpt tmpt smbung stdi kt phg ea?

boarding school kt phg, mtriculation kt phg..

applied uitm pun dpt phg - tp, x g la..

last2.. univesiti pun kt phg?

kekma pun nk p jauh2.. tgok negeri org.."

ak luahkan kt dia satu hari tu..

akhirnye, dpt jugak aku jawapannye...

"mak yg doakan... agar anak mak x jauh.."




dulu, ak mmg sedih.. konon2 nk merantau jauh sket la..

skrg ni, ak sedar..

tol la ckp org..

"hujan emas di negeri org, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri..."






........................................................................







hening seketika..





mak..

kekma rindu mak..

lebih2 lg, hari ibu yg baru lepas..

kekma x smpat nk bg hadiah yg mahal2 tok mak..
kekma x smpat nk bg mak naek kereta kekma..

kekma x smpat nk bg mak bangga ngan pencapaian kekma arini..

walaupun x setinggi mane..



tapi mak..

sesungguhnya kekma redha..

kekma x mau ckp "kalaulah mak ada...."

sbb kekma tahu semua tu mustahil..

Allah dah rancang yg terbaik untuk kita semua kan mak..

moga mak aman kt sana..



kekma x sabar nk balik khamis nih..

bukan sbb nk dpt mak baru..

tp, sbb nk mlawat mak..

hari jumaat mesti ramai org..

kekma slalu dtg sabtu jek..

hari jumaat mak cemburu x bile tgok org laen ade org ziarah?

insyaAllah mak..

kekma akan sentiasa doakan mak walaupun berjauhan..





...................................................................................................






suasana hening lg...






k la.. aknk stop cn jek la dulu..

t, ak rajin, ak updet lg..

byk mende ak nk tuleh sbnrnye..

haha..


adios, amigos!!~

Selasa, 29 Mac 2011

awan larat





salam peeps..

korg tau x awan larat tu ape?

ala.. google la..

tp, ade satu symbol tu ak panggil symbol awan larat dan ak kerap kali gak la gunekannye..

symbol tu cmnih..: ~~~~~~~~~~

terlalu kerap gunekannye smpai jdik cmni..



...................................................................................................................................





MABOK ke hape?


p/s : mmaf,, maff... mmaaf.. tiga kali ak salah taip... MAAF.. entry tanpa motip.. lol~~.. (c awan larat lg..)


Rabu, 2 Mac 2011

Pembuka Pintu Rezeki

subhanallah..

Assalamualaikum sume~~
Tazkirah pagi rabu...:)

Rasulullah SAW pernah bersabda :
"Setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu (tak kira masih hidup@telah tiada)" nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu.

Berdasarkan Hadith Nabi SAW:" Tidak akan terputus rezeki seseorang ANAK selagi dia tidak
meninggalkan doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari"

Huraian hadith:
- jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada )
- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus2 berdoa kepada kedua ibu bapa (hidup atau mati)
- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah SWT
- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. Tadah tangan dan Bayangkan wajah kedua orang tua kita, termasuk guru2 Kita dan mereka2 yang banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)
- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki oleh Allah SWT.

Kesimpulannya:

- Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris. Cuma jangan lupa doakan ibu bapa kita setiap hari
- Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita dapat dari Allah (e..g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsbnya.) InsyaAllah berusaha dan bertawakal. InsyAllah, rezeki itu bukan kerana ada sijil SPM, STPM, IJAZAH dsb nya, tapi dengan hati yang tulus ikhlas dan doa kita untuk ibu dan bapa kita. Mari kita cuba. Allahhuakbar.

Bila2 masa kita boleh angkat tangan dan berdoa untuk kedua orang tua kita, waktu bangun pagi, dipejabat, waktu makan siang, pagi, petang, siang atau malam, dimana saja, (tidak termasuk diwaktu solat lima waktu)

Caranya :
'YA ALLAH YA TUHANKU, ampunkan lah dosa2 kedua orang tua ku, berkatilah kedua mereka itu, sihatkan lah mereka, murahkan lah rezeki mereka, panjangkan lah usia mereka, jauhilah sebarang bahaya, Dan lindungi lah mereka, Aminn yarabillialamin. ..." (Doa ini untuk orang tua kamu yang masih hidup)

Untuk yang sudah meninggal :
"YA ALLAH YA TUHANKU, ampuni lah segala dosa2 orang tuaku, tempatkanlah bapaku / Ibuku ditempat orang2 yang beriman.

Sebarkanlah ilmu walaupun sebesar zarah.

kredit to ayong afzan~

ya Allah.. sesungguhnya ak amat merinduinya~~

LOVE AND FAITH,
-emma-

Isnin, 28 Februari 2011

-super blue monday-

Assalam n afternoon peeps..
Now, it's already 12.09pm (according to my PC clock)
punched card at 6.50am this morning with OK feelings..
hoping that nothing will go wrong today..
finishing my reports so that i can update my boss during d morning briefing..

but then.. aiyokk.. so ashamed la to tell you guys..
my boss asked me about housekeeping during the weekends..
how can i answer him.
i know, he already told me to ask others to do..
but... it's the problem of handling the boys..
it's the problem of attitude..
i already told them, but maybe i am not strict enuf that them would follow my order.

haiyaaa.. it gave me headache la..
thinking about confirmation also..
already 5 months working. but haven't been confirm by d boss yet.
also, did not get any other offers from other companies..
so sad la my life story..

speaking of sad.. i suddenly remembered about money i have to spent after getting the salary:
RM698 - car
RM 150 - modem
RM 500 - car again
RM 200 - rent
RM 100 - utilities

OMG!!~

how many ringgit are left for me to spend? FYI, my basic salary is ...... teetttt.. can't say la.. too low to be stated here.. haha~

i think enuf la babbling for today...
at least, i wrote sumtin' rite?

LOVE & FAITH,
-emma-

Selasa, 25 Januari 2011

- kebaikan chewing gum -


salam uolz...

ketika ak menaip entry ni.. ak sedang mengunyah dentyne...
di opis... menunggu2 jam 8 supaya ak bleh pulang..
skrg ni hanya on9 untuk abehkan waktu..
hahaha... sila jgn tiru aksi kurang sopan ini..

back 2 d title entry kali nih...
kebaikan kunyah bubble gum?
haaaaa... korg tau ke?

sdang ak google2 tips diet yg best (yerrr... sy nk diet.... :P)
aku jumpe la stu tips nihhh...
iaitu... kunyah la bubble gum..
caranya adelah dengan mengamalkannya antara waktu mkn..
menurut kajian juga, mengunyah chewing gum 15 minit sblom mkn, dpt mengurangkan jumlah pengambilan kalori seseorang...
selain itu juga, ia dpt mengurangkan stress..
biasalah, bile stress, rse nk mkn kan??
so, bile dah x stress, xde la rse nk mkn.. tol x?
hehe..


di samping itu juga....... (ayat cekgu bahasa melayu... :P)
mengunyah chewing gum juga dpt menyegarkan nafas kite...
dan membersihakn gigi kite... (gunalah dentyne sperti sy...:P)


oklah... tu jek kot dr aku..

p/s : jgn buang chewing gum tu merata2 pulakkkk... x senonoh tu! haha~


Truly yours,

Sabtu, 22 Januari 2011

ana raffali vs sharifah aini



halu3.. selamat menjamu selera semua.. maklum la.. skrg ni luch hour kt opis aku.. iyer.. ak keje ari nih.. ari sabtu.. tp kre OT la..

hah! ni ape cte lak sharifah aini ngan ana raffali ni? dulu ngan dato' siti.. skrg ngan ana raffali pulak? hahaha..

ok2.. aku tipo0o0 jek.. xde kontroversi pun antara mereka.. agaknye la.. aku pun bukannye up to date sgt ngan cte2 panas @ gossip ni..

al-kesah aku ade dinner mlm td.. annual dinner company.. first tyme la tok aku yg baru kerja nih.. di wat kt saujana hotel.. dkat2 subang airport tuh.. x tau?? try la go0gle hokeyh??

smagat nk g dinner punye pasal, ak rembat la sepasang wedges bru.. murah jek.. nk beli yg mahal2, gaji lom masuk lg.. ngan eyliner bru.. kaler biru lg tuh.. hehe... pastu nk tambah perisa.. ak p kidnap la eyeshadow akak aku..

walaupun mekap artis xde, ak telah berjaya mekapkan diri sendiri sehingga yg kata "ini barulah ana raffali.."

kawan2, sila jgn risau.. sy x perasan pun! dia skadar bergurau n ak sekadar berlalu pergi..

btw, i menang lucky draw tau malm td! dpt blender panasonic .. mengharapkan LCD sebenarnye.. tp, xpe la.. kire ok la tu dr pulang ngan tgan kosong jek kan?? tidaaaKKK!!~~ sy nk gak LCD 32 inci tu.. hahaha.. padahal smalam sblom p, siap ckp ngan org laen.. jgn risau, aku x pernah dpt lucky draw.. mmg xde ong punya olang..

first yg dpt, adelah bos ak, semeja ngan aku.. cam x sangka.. pastu, smbil dok bersenang lenang, MC tu sebut 00023! ak pun ape lg.. ehhhh!! no aku la.. hahaha..

mlm td serve chinesse style lau x salah.. menu 1 by 1.. mule2 ak jd kucing.. meoooww!! mkn ikan.. mkn ayam.. mkn daging... pastu ak jd kamben.. kamben mahal punye okeh.. dia hidangkan steamed brokolli.. euwww... mmg bukan taste aku..perot pun dah penoh.. bru nk hidangkan nasi.. mmg xleh g dah la aku.. aku surrender.. desert? longan ngan ape ntah.. mmg d worst~~ hahaha.. kejam kan aku..

then, gambo2 sket2.. ngan kamera org.. pastu balik kilang, anta mmber.. then balik umah.. sampai di pintu rumah.. akak aku ckp..."cantik lah awk pakai cmni... cam sharifah aini"...

lol~~~~~~~~

k la.. ak nk smbung kerja.. asek ngular jekkk~~

dadaaaa~~

Rabu, 5 Januari 2011

- teringat.singgah.tutup-

maafkan ku wahai diari on9ku..
lama tol x hupdet belog nih..
bkan nye ak x bukak...
kadang2, bile aku teringat,
aku bukak la belog ni.. menyinggah~
siap tekan button new post..
tp..
pastu....
idea ilang..
x tau nk taip ape..
so, aku tutup la browser aku..
makanya, ari ni ak taip la sket..
walaupun intipati nye xde..
just nk bgtau incik blog,
sy x penah lupekan kamo0o0..


ececece...
ntah pape..
Related Posts with Thumbnails