follow me? i'll follow u back.... :)

Selasa, 22 Mei 2012

Diet oh Diet

Salam semua..

Macam mana hari ni? sihat ke tidak? ak baru masuk opis nih. x sabar2 nk updet blog. rindu sgt hokeh.. ala.. lgpun, kat cn jek la tmpat yg aku senang nk meluahkan ape2 :)

sebelom tu, selamat menyambut 1 Rejab. Mari la kite berkejar2 untuk wat amal pada salah satu bulan yg mulia ini.. Byk ganjarannye tau.. Nk tulis shout out kt fesbuk pasal bulan Rejab nih kang, takut ade mulut2 yg kate bajek alim la.. ape la.. macam2 kan kerenah manusia nih. penah aku bace status sorg mamat nih, dia ckp cmni "hurmm.. zaman canggih macam ni, nk wat ibadah pun kene bgtau kt fesbuk ke??" for my personal opinion, ak xde masalah pun ngan sume nih. at least, dia dapat mengingatkan org laen untuk beribadah sekali.. sbg contoh "Heading to Masjid. Nk tunaikan Solat Jumaat". Sekurang2nya, yg baca, kalau terlupa akan berkate, eh ari ni ari Jumaat, cmne leh lupe nih" N, cepat2 dia bersiap.. N, pagi nih, ade status member ak nih. "Selamat menyambut 1 Rejab.. Nyam.. Nyam.. Nyam.. ZZZ... Krooohh.. Krohh.. Ok, dr ctu, kite dapat tahu yg beliau sedang bersahur untuk puasa pada hari nih... Kepada mereka2 yg lupe bulan ni bulan Rejab, mungkin akan berpuase pada keesokkan harinya.. tol x?

Hah! panjang ak membebel pasal Rejab dan status Fb nih.. Kesimpulannye, semuanye terletak pada niat masing2.. tol x? saya juga berpuasa hari ini.. Anda bagaimana?

K lah, ak nk cte pasal ak dah start diet balik nih.. al kisah terbukaknye ati ak nih nk diet balik adelah sbb, satu hari tu ak dok belek2 tenet ni ha.. ak ngah cri info pasal rejab nih la kalau x silap. pastu cube satu kaedah diet nih.. ak bace punye bace (artikel yg sgt pnjang hokeyyy), ak cam tertarik. ak rase teori dia cam ade btolnye.. ak bukan x nk kongsi ngan korg, ape caranye, tp, bile ak dah berjaya, ak akan bongkarkan semuanye.. ececece.. poyo gile ayat. lgpun, melalui bacaan ak, kaedah ni ade pro n kontra nye. It's all at your own risk.! seram x bunyiknye.. h0h0..

Ari nih dah masok ari ke6 ak mengamalkan diet nih.. ok la jugak dekat 2kg gak turun... tp, siyes mencabar jiwa, hati dan perasaan. Mlm td, x tau la dah terlanggar pantang ke hape, pg td cam dah naek balik (nak sedapkan hati, baru lepas bersahur dan minum air  1 liter, mstilah berat naek. Tips yg kawan sy bg, waktu paling seswai untuk menimbang berat badan adelah selepas bgun dari tdo dan membuang air kecil.. :) Memanglah x elok untuk kite timbang hari2.. tp, mende ade kt lam bilik, gune jek la.. hahaha..

Semalam, dok belek2 kandungan nutrient dalam makanan yg ade dalam drawer, rase nk mengucap panjang..! hampir kesemuanye dalam list pantang aku. So, ak amik satu plastik beg besau, ak bungkuskan semuanya, ak bawak balik rumah.. yang mana ak rse x perlu bawak balik, ak bg pd lab assistant aku.. :)


so, inilah hasil drpd membersihkan drawer aku semalam. Dipikir2, ptutlah berat badan susah nk trun, lapar jek mengunyah.. lapar jek mengunyah.. sekarang, drawer ak dah kosong.. yg ade cume green tea n serbuk nescafe jek.. :)


 
ni adelah sebungkus plastik besar yg ak maksudkan.. dah selamat smpai kt umah.. :)


Mari kita lihat apa yg ada......


 1 beg oat krunch yg lom di buka..



koleksi2 minuman aku.. nescafe (lam pantang!)


biskut sultana yang lazat, (pantang!)


bubur untuk yg pakai braces seperti aku.. (pantang!)


berbundle2 gule yg lupe untuk digunakan


lg jenis2 minuman


 overview..


yang dah expired pun hadoo?? ish3..


haaaa.. dasat x teman.. org dalam drawer simpan stationaries, teman simpan stok makanan in case kelaparan..

so, no more.. teman dah x mo makan mende2 nih semua.. teman nk diet.. kome2 jgn jd setan mengganggu teman..

hehe.. k la.. lepas gak hasrat nk updet blog..

adiosssss... :)


2 ulasan:

  1. emma...choki2 xde pun...hahaaha

    BalasPadam
  2. ade... tertinggal lam drawer atas.. lupe nk kuarkan.. *alasan* :)

    BalasPadam

any comment?

Related Posts with Thumbnails