ye... sy x salah eja..
i don't know whether it's right @ wrong..
but, i do found it in wiki, the spelling for english version 4 keropok is krupuk..
ok.. i was lauged b4 by d panel..
but, what the hell...
terlebih rajen lak aku updet ari nih..
ape pasal?? op coz la pasal PSM aku...
tajuknye keropok..
ok.. gelak la...
ade aku kesah???
ye... sedikit kesah... (dengan nada perlahan)
ok.. aku nk bg resepi buat keropok kt korg...
salin2.. x pun copy, then paste jek kt word..
so, bile xde tenet nnti, xde la ssah2 nk kene p cc, then bukak blog aku... (perasan! muntah!)
ni la dia resepinye......
KEROPOK LEKOR
BAHAN-BAHANNYA:
4 mangkuk iakan tamban atau selayang
6 mangkuk tepung sagu
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Air batu ikut kesesuaian adunan
CARA MEMBUATNYA:
- Bersihkan ikan
- Asingkan tulang dan isinya
- Mesinkan isi ikan sehingga hancur
- Mesinkan sekali lagi dan campurkan air batu
- Masukkan tepung sagu
- Pastikan adunan tadi tidak terlalu lembik atau keras
- Gentel / uli dengan tangan membentuk saiz memanjang
- Panaskan air hingga mendidih
- Masukkan keropok lekor
- Angkat setelah ia timbul dipermukaan air
TIPS
Sukat dengan menggunakan mangkuk yang sama
Tambahkan isi ikan dan tepung sagu jika adunan lembik
Tambahkan air batu jika adunan terlalu keras
4 mangkuk iakan tamban atau selayang
6 mangkuk tepung sagu
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Air batu ikut kesesuaian adunan
CARA MEMBUATNYA:
- Bersihkan ikan
- Asingkan tulang dan isinya
- Mesinkan isi ikan sehingga hancur
- Mesinkan sekali lagi dan campurkan air batu
- Masukkan tepung sagu
- Pastikan adunan tadi tidak terlalu lembik atau keras
- Gentel / uli dengan tangan membentuk saiz memanjang
- Panaskan air hingga mendidih
- Masukkan keropok lekor
- Angkat setelah ia timbul dipermukaan air
TIPS
Sukat dengan menggunakan mangkuk yang sama
Tambahkan isi ikan dan tepung sagu jika adunan lembik
Tambahkan air batu jika adunan terlalu keras
CILI CICAH (S0S) KEROPOK LEKOR
BAHAN-BAHANNYA
1 mangkuk air asam jawa
2 mangkuk cili kering yang siap dimesin
1 mangkuk gula pasir
4 keping gula kabung atau gula merah
CARA MEMBUATNYA
Campurkan kesemua bahan tadi di dalam satu bekas
Masak sehingga sos cili mendidih dan likat / pekat
Untuk sos yang pedas kurangkan gula pasir atau gula kabung
YE.... aku copy jek resepi ni.. so??
i loves LEKOQ.. boleh telan ber tan tan benda tu.. hehehhe.. try guna BUDU lak.. lagi sedap..
BalasPadamtry gune budu untuk ape?
BalasPadamganti sos?
ah ah.. ganti SOS tu ngan BUDU.. best ooo.. bapa mentua lalu pun kita terus sembunyikan LEKOQ tu.. kemut nak share.. hahahhha
BalasPadamasal kena tambah air batu? air sejuk tak leyh kew? any scientific explanation on this? hehe
BalasPadammarx : aiyo0o0 marx... sy rase sy nda buleh telan la kalau cmtu.. hehe...
BalasPadam.:AzzR!QuE !kHwAn:. : air batu tu kene tambah kalau ko rse adunan ko tu keras sgt... leh jek tambah air sejuk... cume lebih bgus lg gune jek la air batu.. lg pun, gune blender kan... ape susah2.. taruk jakkk~~
BalasPadam