follow me? i'll follow u back.... :)

Khamis, 3 September 2009

- al-fatihah -

cuti datang lg.. beberapa ari lg.. aku akan pulang.. naek bas.. kalau naseb baek, naek lori.. tumpang jek la mane2 lori..(nk mampoiihhHH?)

cte ni pasal waktu ak balik mggu lepas.. ari jumaat, pas lab, capai pape yg ptut.. x sabar nk pose kt umah.. smpai kt smpang gambang, n mas drove balik UMP.. ade plan laen..

ade few gurls n guys waiting 4 d bus.. tanpa segan silu, ak p la kt sorg dak ni sbb dia jek yg xde geng.. (same la ngan ak).. kami pun berdialog la..


aku : balik mane?
dia : keratong..
aku : owh.. keratong bape?
dia : 2..
aku : samelahh.. (patutlah cam pernah nmpak..) blok mane ea?
dia : 16
aku : erk.. dekat sgt la.. sy 15..

so.. dialog2 seterusnye dipotong agar pembaca x bosan sgt.. n, dipendekkan cte.. ak mmg peramah orgnye.. (angkat bakul yg x pernah penuh)


d next day @ home.. (of course la.. mlm tu tdo awal... xde pe sgt nk cte.. smpai umah pun dah dkat kol 10), ak pun cte la kat mak aku, wondering.. anak sapa la tu... selepas penerangan pendek mak aku bg, ak tau name dia maybe NORA.. sbb mak ak pun x pasti.. n keramahan aku terlalu tggi smpai lupe tny name masa tggu bas..

ptg tu... lepak umah... maen facebook.. tbe2 ak dgar de pengumuman kt masjid.. ak wat relax jek mule2.. tgok mak aku khusyuk dgr pengumuman, aku pun slowkan volume lgu ak.. maka terdengarlah...


"PENGUMUMAN.. HARI INI ADA SATU KEMATIAN.. KEMATIAN DI BLOK 16.. ANAK PENEROKA"

aku x ingat detail pengumuman tu.. tp, detail yg aku lupe tu la buat ak sgt terperanjat.. aku rase, aku dapat agak siapa.. it's Nora.. cam pelik sgt... ak baru jek kenal2, borak2 ngan dia smalam.. Ya Allah.. shock sgt.. ak mendapatkan mak aku untuk kepastian.. mak ak ngan tenang jawab.. "Ye la kot..." smbil siap2 nk g melawat.. aku pun tggu je la kt umah..

dkt kol 6 mak ak balik.. dia cte pasal arwah.. "dia kate nak amik moto mak dia.. nk bawak keje.. baru jek dapat lesen kete"

bile ak dgr... hmm itulah yg arwah bgtau ak.. x larat la nk bawak kete... minyak gune byk sgt.. dia drive pergi balik kuantan - keratong ari2.. mmg parak..

dalam shock2 mase tu, ak sedar.. kte mungkin pergi bile2 mase je... semuanya dah dirancang...

al-fatihah buat arwah..



p/s: speechless...

4 ulasan:

  1. That's Life - my mum use to say. Kelahiran & Kematian adalah di tangan Tuhan. Sebaiknya kita cuma tawakal.

    By the way, Budak Nora tu cute tak? Terfikir nak bagi card lah.. :-)

    BalasPadam
  2. g0sh.. did u really gone through this story CAREFULLY? wat kind of card u could give her??

    BalasPadam
  3. Answer: Yes I did. The card is just a jokes actually but if i were to answer seriously, it will be a bussiness card.

    BalasPadam

any comment?

Related Posts with Thumbnails